Sådan bruger du Shutter screenshot-appen på Linux

Shutter er en kompleks skærmbilledeapplikation til Linux-skrivebordet. Med det kan brugere tage skærmbilleder af valg på skærmen og hele skrivebordet. Shutter har også en indbygget billededitor til retouchering af skærmbilleder. Sådan bruger du det på dit Linux-system.

Installation af Shutter på Linux

Shutter screenshot-applikationen har eksisteret i ret lang tid. Men hvis du vil bruge det på dit Linux-system, skal du først installere det manuelt, da det ikke kommer forudinstalleret på nogen distros.

Det er nemt at installere Shutter på Linux. For at starte skal du starte et terminalvindue på Linux-skrivebordet ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller åbn et terminalvindue på skrivebordet ved at søge efter “Terminal” i appmenuen.

Med terminalvinduet åbent og klar til brug, kan kommandolinjeopsætningen begynde. Følg installationsinstruktionerne nedenfor, der svarer til det Linux OS, du bruger i øjeblikket.

Ubuntu

På Ubuntu kan Shutter installeres via Ubuntu 18.04 LTS i “Universe”-softwarerepoen. Men hvis du bruger en nyere udgivelse, bliver du nødt til at hente pakkerne fra en PPA. Sådan gør du.

  Sådan installeres Bitcoin Knots på Linux

Først skal du tilføje repoen til din computer ved hjælp af kommandoen add-apt-repository nedenfor.

sudo add-apt-repository ppa:shutter/ppa


Kør derefter opdateringskommandoen for at opdatere Ubuntus softwarekilder.

sudo apt update

Til sidst skal du installere applikationen med apt install.

sudo apt install shutter

Debian

Shutter-applikationen er tilgængelig for Debian 9-brugere i “oldoldstable” softwarelageret. Først skal du sikre dig, at du bruger Debian 9 eller har “oldoldstable”-repoen aktiveret for at få det til at fungere. Brug derefter apt install-kommandoen nedenfor for at få appen til at fungere.

sudo apt install shutter

Arch Linux

På Arch Linux er Shutter-applikationen tilgængelig for alle brugere i “Community”-softwarelageret. Sørg for, at du allerede har konfigureret “Fællesskab”. Når du er konfigureret, kan du bruge pacman-kommandoen nedenfor til at få appen installeret på dit system.

sudo pacman -S shutter

Fedora

Lige siden Fedora 33 har Shutter været tilgængelig for Fedora-brugere i softwarereposen. For at få Shutter til at fungere på dit Fedora-system, brug dnf install-kommandoen nedenfor.

sudo dnf install shutter

For Fedora 34:

sudo dnf --enablerepo=updates-testing install shutter

OpenSUSE

Hvis du er en OpenSUSE-bruger (Leap 15.2 og Leap 15.3), er programmet Shutter screenshot tilgængeligt til installation. Brug zypper installationskommandoen nedenfor, få det til at virke.

sudo zypper install shutter

Sådan bruger du Shutter – tager skærmbilleder (udvalg)

Shutter lader brugere tage skærmbilleder af kun en del af skærmen, hvis de ønsker det. Sådan gør du.

  Sådan installeres Electrum på Linux

Trin 1: Start Shutter-applikationen på Linux-skrivebordet. Du kan åbne Shutter på skrivebordet ved at søge efter “Shutter” i programmenuen.

Trin 2: Når appen er åben, skal du finde knappen “Valg” i Shutter-appen. Klik derefter på den med musen. Når du vælger denne knap, vises et firkantet ikon på skærmen.

Trin 3: Når boksen vises, skal du bruge musen og oprette en firkant (hold venstre muse nede, mens du trækker). Tryk på Enter-tasten på tastaturet for at bekræfte valget.

Trin 4: Når du trykker på Enter-tasten, venter Shutter et par sekunder. Derefter tager den et skærmbillede og åbner programmet i Shutter.

Herfra kan du se skærmbilledet, gemme det eller placere det et andet sted.

  Sådan installeres KDE Connect på Linux for at få adgang til filer og meddelelser på Andriod

Sådan bruger du Shutter – tager skærmbilleder af (fuldt skrivebord)

Bortset fra at tage skærmbilleder i Shutter med “Selection”-funktionen. Du kan også tage et skærmbillede af hele skrivebordet (begge skærme). Sådan gør du.

Trin 1: Åbn Shutter-applikationen ved at søge efter den i appmenuen. Når programmet er åbent, skal du finde knappen “Desktop” og klikke på den med musen.

Trin 2: Efter at have valgt “Desktop”-knappen med musen, vil lukkeren tage lidt tid. Derefter vil den præsentere dig for dit fulde skærmbillede i appen.

Inde i Shutter-appen skal du vælge dit skærmbillede for at se det. Eller vælg det for at åbne det i en ekstern editor.

redigering

Shutter har en indbygget billededitor, som du kan bruge. Sådan bruger du det. Tag først et skærmbillede. For at bruge editoren skal du gøre følgende.

Trin 1: Tag et skærmbillede med enten “Valg”-tilstand eller “Desktop”-tilstand. Når skærmbilledet er færdigt, vises det i programmet Shutter desktop.

Trin 2: Vælg dit skærmbillede i Shutter-applikationen med musen. Klik derefter på knappen “Rediger”. Når denne knap er valgt, vises den indbyggede lukkerbillededitor.

Brug screenshot-editoren til at redigere dit screenshot. Når redigeringen er færdig, kan du gemme dine redigeringer ved at bruge knappen “Gem”. Sørg for at gemme dit redigerede skærmbillede på et velkendt sted.