Sådan bruger du en afbalanceret komposition til stærkere fotos

Der er to slags balance i fotografering: formel og uformel. At forstå begge dele – og vide, hvordan man gør dem – er en vigtig del af sammensætningen. Lad os grave ind.

Balance har været en del af kompositionen siden længe før fotografiet kom. Det er en integreret del af de fleste renæssancemalerier. Det er også et lidt glat koncept. Den er afhængig af en idé kaldet “visuel vægt”, som i sig selv er en metafor. Tanken er, at forskellige objekter i en scene alle har forskellig visuel vægt. Mennesker, farvestrålende ting, objekter med høj kontrast og usædvanlige motiver, for eksempel, har alle en høj visuel vægt. Andre ting som store områder af rummet, himmel, vand eller jord har lav visuel vægt. Den eneste måde at få styr på det er at se det i aktion og lege.

Formel eller symmetrisk balance

Formel balance er symmetri. Det er der, hvor rammen er delt i to, enten lodret eller vandret, og begge sider tillægges lige stor visuel vægt. Tag et kig på dette portræt.

Det er i det væsentlige perfekt symmetrisk langs den lodrette akse.

Begge sider af billedet har samme visuel vægt. Der er ikke noget, der trækker vores øjne til den ene side af billedet eller den anden.

Her er endnu et portræt, hvor modellen igen er central, så den er ret symmetrisk.

Og en mere.

Som du kan se, kan formel balance fungere godt med portrætter. Det giver en følelse af sindsro, seriøsitet og soliditet. Jeg brugte bevidst formel balance i det følgende billede af en sovjetisk statue i Transnistrien, fordi jeg ønskede, at den skulle føles, som om den havde stået i årevis – siden den havde.

Formel balance er ret nem at forstå: Sæt motivet i centrum. Så lad os gå videre til det mere vanskelige koncept med uformel balance.

Uformel eller asymmetrisk balance

Uformel eller symmetrisk balance er, hvor du balancerer billedet ved at sidestille objekter med lignende visuelle vægte i stedet for blot at balancere alt symmetrisk. Lad os se på nogle eksempler.

På dette billede har jeg visuel vægt nok til at balancere bjergene og skyerne pænt. Man får stadig en fornemmelse af skalaen, men billedet føles ikke tomt. Folk er visuelt meget tunge, så de kan ofte balancere meget.

Her er en anden lignende idé. Will, skiløberen, er endnu mindre i rammen, men balancerer stadig det enorme bjerg bag ham.

Lad os se på det omvendt. Her er et ubalanceret skud. Slottet er cool og interessant, men ellers sker der ikke meget på billedet.

Få øjeblikke senere passerede en båd op ad floden. Nu er vi inde på noget. Den lille bevægelige båd er nok til at balancere det gigantiske, ældgamle slot.

Du kan også balancere et enkelt objekt, der har stor visuel vægt, med masser af objekter, der har meget lille visuel vægt. Her balancerer stjernerne på himlen de store Joshua-træer. De mindre træer balancerer også det store træ.

Det bedste eksempel på asymmetrisk balance kommer måske ikke fra fotografi, men kunst. Michelangelos The Creation of Adam er vidunderligt afbalanceret: Adam og jorden har samme visuelle vægt som Gud og englekoret.

Ubalancerede eller dynamiske billeder

Husk, at balance kun er ét værktøj i din kompositoriske værktøjskasse. Der er også andre ting som førende linjer, begrænsede farvepaletter og meget mere. Det betyder, at ikke alle dine billeder skal være afbalancerede. Ubalancerede billeder har tendens til at have spændinger, dynamik og en følelse af aktivitet.

Bare se på dette foto. Will hopper ned i en sort afgrund. Dette giver en følelse af fart og drama til det, han laver.

Eller tag dette billede af Santa Monica Pier. Balancerer himlen og havet molen? Måske, men jeg vil sige sandsynligvis ikke. I stedet får vi dette dynamiske solnedgangsbillede af molen, der støder ud i havet.

Hvad det kommer ned til, for mig, er hvad du prøver at formidle. Hvis du vil have soliditet og stabilitet, skal du vælge et formelt afbalanceret billede. Hvis du leder efter noget mere dramatisk, der stadig har det afbalancerede udseende, så prøv nogle asymmetrisk afbalancerede kompositioner. Eller, hvis du vil have noget spændt og dynamisk, så gå med et ubalanceret billede.

Spil rundt: Uanset hvilken komposition du går med, fungerer det måske ikke, men du kan ende med noget vidunderligt! Og i det mindste lærer du noget hen ad vejen. Der er meget få rettigheder eller uret her.