Sådan ændres tegnkodningen i Outlook

I bedste fald er det irriterende at få en e-mail, der indeholder ulæselige tegn. I værste fald kan det forhindre dig i overhovedet at læse mailen. Nogle gange viser ændring af kodningen i Outlook de manglende tegn og lader dig læse beskeden. Sådan gør du.

Hvad er tegnkodning?

Hvis du ikke er sikker på, hvad “tegnkodning” er, har vi en omfattende forklaring til dig. Den mindre omfattende forklaring er, at en karakter er en glyf, der vises på skærmen, når du skriver noget. Så hvert bogstav i denne artikel er en glyf, der repræsenterer et bogstav – a, b, c og så videre. Bag kulisserne repræsenterer din computer disse glyffer ved hjælp af en kode, der fortolkes af et program – som en webbrowser eller et tekstbehandlingsprogram – og derefter gengiver dem på skærmen som et tegn.

Indtil videre, så enkelt, især hvis du tror, ​​der kun er 26 tegn i alfabetet, ti tal og nogle grammatiske tegn som ! eller @.

Men der er også 26 store bogstaver og langt flere grammatiske tegn, som du måske kan se (dit tastatur viser kun en lille delmængde af mulige grammatiske mærker, selv for engelsk). Og dette dækker kun ét sprog, engelsk, som er i ét alfabet, latin (også kendt som det romerske alfabet). Det latinske alfabet omfatter de fleste vesteuropæiske sprog og har et stort antal diakritiske symboler, som ikke bruges på engelsk. Diakritiske symboler er ting som accenter, omlyd, cedillaer, og andre mærker, der ændrer udtalen af ​​et bogstav eller et ord.

  Sådan fortæller du, om nogen læser din besked på LinkedIn

Så er der de mange andre alfabeter, såsom kyrillisk (mest kendt for at indeholde det russiske sprog), græsk, kanji (japansk) og kinesisk, hvoraf mange omfatter mere end ét sprog.

Nu kan du nu begynde at se skalaen af ​​tegn, der skal kodes som glyffer. Der er over 70.000 kinesiske glyffer alene. En tegnkodning indeholder et antal kodepunkter, som hver kan kode et tegn. ASCII, som du sikkert har hørt om, var en tidlig latinsk alfabetkodning, der havde 128 kodepunkter, intet nær nok til at dække alle de mulige tegn, folk bruger.

W3’er anbefalet kodning for HTML kaldes UTF-8, som har 1.112.064 kodepunkter. Dette er nok til at dække stort set alle tegnene på alle sprogene i alle alfabeterne (dog ikke alle), og bruges på 93 % af alle websteder. UTF-8 er også kodning anbefales af Internet Mail Consortium.

  Sådan synkroniserer du videoafspilning på Netflix, når du ser med venner

Hvorfor skulle jeg gide at ændre det?

Outlook, sammen med alle andre moderne e-mail-klienter, koder og afkoder UTF-8.

Men hvis Outlook understøtter UTF-8, og UTF-8 er den anbefalede kodning, hvorfor ser du så et ulæseligt tegn? Dette kan ske af flere årsager, men de primære er, at du ser mailen i almindelig tekst (enten fordi du udtrykkeligt ønskede at gøre det, eller fordi en virusscanner havde konverteret den til almindelig tekst, før den kom til dig) eller kodningen du bruger er indstillet til noget andet end UTF-8.

Kodningen af ​​en indgående mail bestemmes af afsenderen, så hvis de for eksempel bruger ASCII, vil Outlook gengive mailen ved hjælp af ASCII-kodningen. Hvis dine Word-indstillinger er indstillet til at erstatte “lige anførselstegn” med “smarte anførselstegn” (dem, der peger i en vinkel for at vise, om de er åbne eller lukkede anførselstegn), vil du se “ulæselige” tegn i mailen i stedet for smarte citater, fordi ASCII ikke indeholder de passende tegn til smarte citater.

Så hvis du ændrer kodningen på en besked, kan du muligvis se de forvanskede tegn, som de skal vises.

Okay, hvordan ændrer jeg det?

Heldigvis er det ret nemt at ændre kodningen af ​​en besked i Outlook. Dobbeltklik på beskeden for at åbne den. På fanen Hjem i meddelelsens vindue skal du klikke på Handlinger > Andre handlinger > Kodning for at se, hvilken kodning der er i brug.

  Sådan grupperes arbejdsark i Excel

Dette er en e-mail fra Microsoft om Clutter, der flytter ting fra min indbakke. Som du kan se, bruger Microsoft vesteuropæiske til at kode deres mails. For at ændre det skal du klikke på “Mere” og derefter vælge den kodning, du ønsker, såsom UTF-8.

Det er alt, hvad der er til det – du skulle nu være i stand til at læse e-mailen.

Hvis du vil vide, hvordan dine udgående e-mails er kodet, skal du gå til Filer > Indstillinger > Avanceret og rulle ned til Internationale indstillinger. Du leder efter muligheden “Foretrukken kodning til udgående meddelelser”.

Standarden er vesteuropæisk, og de skarpøjede blandt jer vil måske undre sig over, hvorfor dette er, når, som nævnt ovenfor, anbefalingen for e-mail-formater er UTF-8. Svaret er, at vesteuropæisk er en delmængde af UTF-8, og som sådan kan læses ved hjælp af UTF-8. Hvis du for eksempel køber en kopi af Outlook designet til Grækenland, vil standardkodningen være Windows-1253, som også er en delmængde af UTF-8.

Du kan ændre den udgående standardkodning til alt, hvad du ønsker. Hvis du ønsker, at folk skal kunne læse dine beskeder, er det bedst at beholde det som vesteuropæisk eller skifte til en globalt brugt kodning som UTF-8.