Linux: test diskhastighed [Guide]

Har du brug for at teste din harddiskhastighed på Linux, men kan du ikke helt finde ud af det? Vi kan hjælpe! Følg med i denne guide, når vi gennemgår, hvordan du kan teste din diskhastighed på Linux!

Gnome Disk Utility

Hvis du vil teste diskhastighed på Linux, er den bedste måde at gøre det på med Gnome Disk Utility. Det er et praktisk, letforståeligt program, der kan benchmarke og teste harddiskhastigheder.

Gnome Disk Utility-applikationen kommer dog ikke forudinstalleret på alle Linux-operativsystemer, så før vi går over, hvordan du bruger den til at teste din harddiskhastighed, skal du installere programmet.

For at starte installationen af ​​Gnome Disk Utility på din Linux-pc skal du åbne et terminalvindue. Du kan åbne et terminalvindue ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller åbn appmenuen og søg efter “Terminal”.

Når terminalvinduet er åbent og klar til brug, skal du følge installationsinstruktionerne nedenfor for at få konfigureret Gnome Disk Utility-applikationen på din Linux-pc.

Ubuntu

På Ubuntu skal du installere Gnome Disk Utility-applikationen ved at bruge kommandoen apt install nedenfor.

sudo apt install gnome-disk-utility

Debian

De, der bruger Debian Linux, vil være i stand til at få Gnome Disk Utility-applikationen sat op ved at udføre kommandoen apt-get install.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

På Arch Linux kan applikationen Gnome Disk Utility installeres via Pacman-kommandoen nedenfor.

sudo pacman -S gnome-disk-utility

Fedora

Dem på Fedora Linux kan få Gnome Disk Utility-programmet til at virke via dnf install-kommandoen.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

På OpenSUSE Linux installeres Gnome Disk Utility-programmet nemt ved at bruge zypper-installationskommandoen nedenfor.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Nu hvor Gnome Disk Utility-applikationen er åben, start programmet ved at søge efter “Diske” i din app-menu. Følg derefter trin-for-trin instruktionerne nedenfor for at teste din diskhastighed på Linux.

Trin 1: Inde i Gnome Disk Utility-appen, se til venstre sidebjælke og find den disk, hvis hastighed du vil teste. Klik derefter på den med musen for at se oversigten over appens drev.

Trin 2: Find menuknappen i Gnome Disk Utility, og vælg den med musen for at åbne den. Hvis du ikke kan finde menuen, skal du se til venstre for minimeringsknappen.

Find knappen “Benchmark Disk” i Gnome Disk Utility-menuen og vælg den med musen. Ved at vælge knappen “Benchmark Disk” åbner du testværktøjet.

Trin 3: Når benchmarkværktøjet er åbent, skal du finde knappen “Start benchmark” og klikke på den for at starte benchmarken. Husk, at dette benchmark kan tage lidt tid at gennemføre, så vær tålmodig.

Når benchmarkværktøjet er færdigt, vil Gnome Disk Utility oprette en fuld udlæsning af din harddisk. For at kontrollere hastigheden skal du finde “Gennemsnitlig læsehastighed” og “Gennemsnitlig skrivehastighed.” Dette vil fortælle dig din harddiskhastighed.

HDParm

HDParm er et andet program, som du kan bruge til at teste din diskhastighed på Linux. Det er ikke så nemt at bruge som Gnome Disk Utility, og der er ikke en GUI, men det er lige så nyttigt.

HDParm-applikationen er ikke installeret som standard på alle Linux-operativsystemer derude, men det er på en hel del. For at kontrollere, om HDParm er installeret på din computer, skal du køre kommandoen hdparm –help i et terminalvindue.

Hvis du ikke har HDParm installeret på din Linux-pc, skal du åbne et terminalvindue på Linux-skrivebordet ved at trykke på Ctrl + Alt + T på tastaturet. Når terminalvinduet er åbent, skal du følge installationsinstruktionerne nedenfor.

Ubuntu

Du kan installere HDParm på Ubuntu med kommandoen apt.

sudo apt install hdparm

Debian

For at installere HDParm på Debian, brug apt-get.

sudo apt-get install hdparm

Arch Linux

På Arch Linux skal du installere HDParm ved at bruge Pacman-kommandoen.

sudo pacman -S hdparm

Fedora

På Fedora, installer HDParm med dnf.

sudo dnf install hdparm

OpenSUSE

Installer HDParm på OpenSUSE med zypper.

sudo zypper install hdparm

Når HDParm er installeret på din computer, skal du følge trin-for-trin instruktionerne nedenfor for at teste din diskhastighed.

Trin 1: Kør først kommandoen lsblk for at se alle tilsluttede harddiske på systemet.

lsblk

Kig igennem og find den harddisk, du planlægger at teste. I dette eksempel tester vi /dev/sda. For mere information om at finde harddiskinfo i lsblk, læs denne guide om emnet.

Trin 2: Udfør hdparm -Tt kommandoen på harddisken for at starte testen.

sudo hdparm -Tt /dev/sda

Når testen er færdig, vil du se testresultaterne på skærmen.