Hvorfor er gode kameralinser så vigtige?

Kameralinser er vigtigere end det kamera, de er knyttet til, i hvert fald i de fleste situationer. Et entry level DSLR med et fantastisk objektiv vil tage fantastiske billeder, mens et $10.000 professionelt kamera med en forfærdelig linse vil tage forfærdelige billeder. Her er hvorfor.

Kameraer er bare rigtig rigtig gode

En stor grund til, at kameraer ikke betyder så meget længere, er, at selv entry-level modeller er fremragende. Tænk på, hvor meget kameraet i din smartphone er blevet forbedret i løbet af det sidste årti. Med den meget større sensor i DSLR’er og spejlløse kameraer er forskellen endnu mere tydelig.

Her er et billede, jeg tog med mit begynderniveau (og fem år gamle) Canon 650D med et 50 mm f/1.8 objektiv.

Og her er et billede med min professionelle, nyere Canon 5D III, der bruger det samme objektiv.

  Sådan nulstiller du Chrome-indstillinger til standard

Når du optager med godt lys og viser dine billeder online, er der ikke den store forskel i kvalitet mellem billeder produceret af begge kameraer. Der er andre fordele ved dyrere kameraer, men ren billedkvalitet er ikke den største længere.

Hvad der kommer i vejen for lys betyder noget

Så lad os komme til kernen af ​​det: alt, der kommer ind mellem den scene, du fotograferer, og sensoren på dit kamera, påvirker billedkvaliteten. Det er nemt at teste dette selv: bare tag et billede gennem et hvilket som helst vindue. Selvom du kan se klart igennem det, vil kvaliteten af ​​det billede, du tager, blive hårdt påvirket.

Se bare dette billede, jeg tog fra et fly. Det er et okay billede, men det er nemt at se, hvordan de ekstra glasruder får alt til at se en lille smule sløret ud.

Hver linse består af flere forskellige linseelementer. Hvert element påvirker lyset, når det passerer igennem. Med dyre linser går producenterne langt for at bruge teknikker og materialer af højeste kvalitet for at minimere enhver kromatisk aberration, forvrængning eller vignettering fra, hvordan elementerne interagerer med lyset, når det passerer igennem. Dyre objektiver har også en tendens til at være skarpere på tværs af hele billedet af samme grund. Med billigere linser har producenterne ikke råd til at investere så mange penge i materialer eller forskning. De forsøger at gøre deres bedste, men der skal gås på kompromis, og billedkvaliteten er en af ​​de ting, der lider under.

  Sådan opretter du brugerdefinerede tastaturgenveje til enhver Mac-app

Forstå mig ikke forkert, der er fantastiske objektiver til rimelige priser derude – se vores artikler om gode objektiver til Canon- og Nikon-kameraer – men de koster stadig mellem $150 og $600. Alt, der er billigere, er højst sandsynligt dårligt lavet og har en alvorlig indvirkning på kvaliteten af ​​dine billeder.

Linser styrer, hvad du kan optage

Dit kamera er bare en dum, billedoptagende mursten. Uden en linse er alt, hvad du kan gøre, at tage selfies som dette:

Jeg er så sexet.

Det er de forskellige objektiver, du har, der gør dig i stand til at optage forskellige situationer og motiver. Hvis du vil skyde om natten, skal du bruge noget med en dejlig bred blændeåbning. Til sports- eller dyrelivsfotografering er et teleobjektiv ideel. De bedste portrætter og de bedste landskaber bruger helt forskellige linser.

  Sådan tager du gode RAW-billeder

Selvom det er muligt at optage forskellige motiver uden det “rigtige” objektiv – jeg optager mange sportsting med et vidvinkelobjektiv – gør det dit liv meget sværere. At vælge det rigtige brændviddeobjektiv til dit motiv er en stor del af fotografering.

Linser sidste

Kameraer forældes med få års mellemrum. Ny udvikling, nye teknologier og så videre. Linser bliver dog opdateret meget sjældnere. Hvis du passer på dine linser, vil de holde gennem flere forskellige kamerahuse, så længe de er kompatible – og derfor anbefaler vi, at du tænker grundigt over at købe afgrødesensorspecifikke linser.

At købe gode linser er en investering. Du er langt bedre stillet at bruge $500 på et kamera og $1000 på gode objektiver end omvendt. De har mere effekt på billedkvaliteten, bestemmer, hvad du kan optage, og vil holde meget længere.