Hvorfor bruger Wi-Fi den samme frekvens som mikrobølger?

Når du starter din mikrobølgeovn, mister du så Wi-Fi-signalet på en enhed i nærheden? Wi-Fi og mikrobølger fungerer begge på en lignende frekvens, hvilket kan føre til interferens. Men hvorfor? Og hvis det er tilfældet, hvorfor laver Wi-Fi dig ikke mad?

Mikrobølger og Wi-Fi bruger det samme ulicenserede spektrum

I 1947 International Telecommunication Union etablerede ISM-båndene, en forkortelse for Industrial, Scientific og Medical. Målet var at definere, hvilke enheder der skulle have lov til at køre på bestemte radiofrekvensbånd, så de ikke ville forårsage interferens med andre radiokommunikationstjenester.

ITM udpegede specifikt 2,4 GHz-båndet som et ikke-licenseret spektrum til mikrobølgeovne. Dette bånd har tre overbevisende egenskaber: Det kræver ikke meget strøm at udsende, det er nemt at indeholde, og ved relativt lavere effekt kan det opvarme mad. Alt dette sænkede omkostningerne og adgangsbarrieren for forbrugerne.

  Sådan overvåger du in-game pc-ydelse med MSI Afterburner

Som ISM-navnet antyder, var den oprindelige hensigt kun til brug i enheder, der ikke leverede kommunikation. I årene siden er udsigten til et ulicenseret spektrum blevet brugt uden for det oprindelige formål, såsom trådløse telefoner, walkie-talkies og for nylig Wi-Fi. 2,4 GHz-båndet var ideelt med dets lave omkostninger at implementere, lavere strømbehov og anstændige afstandsmuligheder.

Mikrobølger er ikke et Faraday-bur; De lækker

Alt, der kører på ISM-båndene, formodes at være designet til intolerancer for at undgå interferens, og Wi-Fi-enheder har algoritmer, der udtrykkeligt er til dette formål. En mikrobølgeovn er dog kraftig nok til at overvælde alle nærliggende Wi-Fi-signaler.

Mikrobølger har afskærmning for at forhindre dette, men de er ikke et perfekt Faraday-bur. Selve naturen af ​​et netvindue på døren forhindrer det. Det er ikke ualmindeligt at have noget lækage fra en mikrobølgeovn – se bare på en, der ikke er blevet renset i et stykke tid for at se det. Du vil sandsynligvis se snavs og fedt på ydersiden, der kun kunne komme fra mad på indersiden. Hvis det kan lække faste stoffer, kan det også lække radiobølger.

  Sådan aktiverer og bruger du tilgængelighed på iPhone X

Mikrobølger og Wi-Fi-enheder bruger en lignende nok frekvens til, at den ene kan forstyrre den anden. Din Wi-Fi vil selvfølgelig ikke gøre noget bemærkelsesværdigt for mikrobølgeovnen, dels på grund af dens afskærmning, og dels fordi det eneste, den forsøger at gøre, er at opvarme din mad.

Ingen Wi-Fi kan ikke tilberede dig

Wi-fi og mikrobølger bruger en meget lignende radiofrekvens, men der er to væsentlige forskelle: fokus og kraft. En Wi-Fi-router sender sit signal ud omnidirektionalt. Det vil sige, at den sender den i alle retninger i en groft cirkel, så langt den kan. Din mikrobølgeovn sender på den anden side sit signal i en enkelt retning, nogenlunde mod midten af ​​ovnen. Det signal fortsætter, indtil det rammer en væg, hopper og kommer tilbage (i en lidt anden vinkel). Det er ikke et perfekt system på grund af radiobølgernes natur, og derfor har hver mikrobølgeovn varme og kolde pletter. Det er derfor mikrobølger har spindeplader.

  Sådan overfører du skærmbilleder fra en Nintendo Switch til en computer

Mikrobølger bruger også mere strøm end en Wi-Fi-router; typisk genererer de 1000 watt strøm. Omvendt genererer en standard Wi-Fi-router omkring 100 milliwatt (eller 0,1 watt) strøm. Du bliver nødt til at øge Wi-Fi-routerens udgangseffekt omkring 10.000 gange og begrænse strålen for at have en chance for at lave mad.

Du har sandsynligvis ikke brug for en ny mikroovn

Hvis du ser problemer med interferens, behøver du ikke udskifte mikrobølgeovnen. højst sandsynligt er lækagen lille og ikke skadelig for dig. Wi-Fi er meget mere følsomt, og der skal ikke meget til for at forårsage et problem. I stedet for at udskifte mikrobølgeovnen kan du flytte den. Alternativt kan du købe en ny Wi-Fi-router, der fungerer på 5ghz-båndet. Du vil ikke kun undgå interferens fra mikrobølgeovnen, men du vil også forhindre interferens fra dine naboer.

Billedkredit: Sergey91988/Shutterstock.com