Hvordan virker CAPTCHA virkelig?

At skulle bevise, at du virkelig er et menneske, hver gang du forsøger at få adgang til en sikker webside er irriterende😡. Men nødvendigt.

Du må have udfyldt en gazillion Captchas til dato, men ved du, hvad de er? Eller hvorfor har nogle websteder en vanskelig captcha til at udfordre dig🤔? Det er fordi det fortæller dem, om du er et menneske eller en bot.

Bots🤖 udgør hele 40 % af onlinetrafikken. En stor procentdel af besøgende på webstedet kan være bots. Og det er ingen almindelige bots. De er designet til at gennemse dit websted, lede efter måder at få adgang til din database på og bruge dataene ondsindet.

Disse bots kan blandt andet bruges til digital annoncesvindel, indsamling af personlige data og transaktionsbedrageri. Naturligvis vil enhver hjemmeside gerne beskytte sig mod disse skadelige elementer.

Det er her, captchas kommer ind i billedet. Ja, de er frustrerende, men de beskytter i sidste ende dine data. Hvis du vil vide alt om captcha, og hvordan det virker, så bliv hos mig indtil slutningen af ​​dette indlæg. Jeg afslører alle hemmelighederne om disse tests.

Hvad er en CAPTCHA?

Lad os først henvende os til elefanten🐘 i rummet. Captcha er et akronym for “Fuldstændig automatiseret offentlig turing-test for at fortælle computere og mennesker fra hinanden.”

Som navnet antyder, er det en responstest, der hjælper websteder med at skelne menneskelige besøgende fra bots. Overvej dem sikkerhedstjek designet til at forhindre hackere og spammere i at indsætte ondsindede koder ved at bruge formularerne på websiderne.

Kilde: Google

Testen fortæller dem, om et faktisk menneske forsøger at besøge deres hjemmeside eller en bot. Mennesker bliver taget imod med åbne arme. Bots? Ikke så meget. Hvis du består testen, bliver du dirigeret til den webside, du forsøger at besøge. Hvis du fejler, er det lige meget, hvor mange hjerneceller du har; du er en bot i hjemmesidens øjne👀. Så disse tests skal tages alvorligt.

Captcha kom først ind i billedet omkring slutningen af ​​90’erne. Mens de tidlige Captchas lignede forvrængede bogstaver og tal, har de udviklet sig enormt og blevet mere udfordrende.

Læs også: Advarselsmeddelelser om usikre websteder fra Google og deres betydning.

Hvordan fungerer CAPTCHA’er?

En captcha udløses normalt, når du forsøger at få adgang til bestemte websider. De beder dig lave en simpel opgave, ud fra hvilken de kan vurdere, om det er et menneske eller en bot, der forsøger at komme ind. Bots vil ikke være i stand til at svare på spørgsmålene, men det kan mennesker.

Den mest brugte captcha er den, hvor du får en række bogstaver eller tal på en misformet eller forvrænget måde, og du skal forstå dem og indtaste de korrekte bogstaver eller tal.

En bot vil ikke være i stand til at finde ud af sådan en captcha, men som mennesker er det et stykke kage for os. Captcha er meget simpelt, hvis du er et menneske. En anden simpel Captcha er, når websiden beder dig om at sætte kryds i feltet “Jeg er ikke en robot”, og du er med!

Bottene bliver dog klogere, så Captchaerne måtte også opgradere deres spil. Du vil finde forskellige typer captchas nu, lige fra de simple afkrydsningsmærker til de komplekse billedbaserede.

Der er også audio captchas, hvor der afspilles en optagelse af tilfældige bogstaver og tal, og man skal indtaste de rigtige tegn efter at have lyttet til noten. Disse er designet til synshandicappede brugere. Udfordringen er, at lyden har noget baggrundsstøj. Kun mennesker kan se bogstaverne og ordene midt i så meget støj.

Bots har en tendens til at fejle captcha-testen på grund af farvegradienter og baggrundsstøj. Desuden kan Captcha-koderne ikke kopieres. Der er en lille chance for, at en bot ville komme igennem.

Den mest populære test er Googles ReCaptcha. Kan du huske, hvordan Google nogle gange beder dig om at vælge billeder med et bestemt objekt? Det er reCaptcha! Hvis du består testen, betragtes du som menneske af Google eller hjemmesiden, og du får adgang til hjemmesidens indhold, som et menneske ville.

Hvis du fejler, vil du blive betragtet som en bot, og adgangen vil blive nægtet. Mens Captcha har vist sig at være en succes i lang tid, har mange botudviklere overgået det. Captcha-udviklerne skulle nu også op på deres spil.

Hvad bruges CAPTCHA’er til?

Den grundlæggende brug af en Captcha er at skelne mellem mennesker og bots. Websites hader bots. Men hvorfor så? Her er grunden til, at websteder ikke ønsker, at bots besøger deres websted, og derfor sætter sikkerhedstjek som captchas på plads for at afskrække dem.

#1. Bots kan oprette falske konti

Ved at oprette falske konti og bruge webstedsressourcer kan bots, der er implementeret af hackere, øge trafikken (falsk trafik), belaste serverne og nogle gange nægte webstedstjenester til rigtige brugere.

Dette kan koste webstedsejere ressourcer, penge og endda omdømme. Desuden kan de også starte en phishing-kampagne og snyde andre brugere.

#2. Spam kontaktformularer

Mange servicewebsteder tilbyder kontaktformularer. Hvis bots får gratis adgang til hjemmesiderne, kan de spamme formularerne med falske oplysninger, hvilket spilder tjenesteudbydernes tid. Det bliver svært for dem at skelne bot-former fra de rigtige.

Ud over dette kan bots også spamme hjemmesider med falske kommentarer. Nogle af dem kan indeholde farlige links. Brugere, der klikker på de ondsindede links, risikerer at blive snydt, med deres personlige oplysninger stjålet.

Læs også: Hvor meget er dine personlige oplysninger værd på det mørke web?

#3. Pil med online afstemninger

En af de vigtigste måder, bots angriber websteder på, er ved at indtaste falske produktvurderinger på websteder som Amazon. Dette får visse produkter til at se bedre eller dårligere ud, baseret på nogle bots input snarere end en autentisk anmeldelse.

Forestil dig, at du taber et par skinnende kvalitetsstøvler, bare fordi nogle bots bedømte det til 2⭐⭐ ud af 5. Eller bruge $60 på et par vandresko med 5 bedømmelser, kun for at finde det af lav kvalitet? Du mangler penge og ikke et par gode sko!

Bots kan være et mareridt for e-handelswebsteder, og den bedste måde at forhindre dem i at besøge webstederne er at oprette Captchas.

Typer af CAPTCHA’er

Der er flere typer Captchas derude. De mange variationer findes, fordi jo smartere Captcha’en bliver, jo smartere bliver botsene😅. Så Captcha-udviklere skal hele tiden smadre deres hjerner for at slå bots i deres spil.

Her er nogle almindelige typer Captchas, der bruges af websteder til at holde deres indhold sikkert:

#1. Matematik problemer

I denne Captcha får du et matematisk problem på elementært niveau at løse. De er så simple som summen af ​​1 og 3 eller 5 og 10.

Kilde: researchgate

Da et sådant spørgsmål kræver menneskelig logik, vil bots sandsynligvis fejle testen. Sådanne captchas er meget udbredt i HTML- og WordPress-websteder.

#2. Ordproblemer

En anden almindelig type Captcha er ordproblemer. Du får en række tilfældige bogstaver og ord, og du skal skrive det ud. Du får også ordproblemerne i lydform, som synshæmmede brugere kan bruge til at få adgang.

Kilde: opexlearning

Men hvis du stoler mere på dine ører end dine øjne, kan enhver bruge lyd Captcha til at få adgang. Da sådanne problemer tester din logiske forståelse, vil bots igen sandsynligvis mislykkes. Mennesker har en tendens til at bestå, hvis ikke i første forsøg, bestemt på det 5.

#3. Selvsikker Captcha

Denne Captcha beder dig matche teksten med nogle billeder, den giver. Det kan bede dig om at finde trafiklys fra et billede opdelt i flere dele som et gitter. Du skal klikke på de dele af billedet, der har trafiklys i dem.

Kilde: drupal

Hvis du har stødt på denne Captcha, ville du vide, at det ikke er let at bestå denne. Jeg kæmper altid med at beslutte, om den ene lille metaldel af lyskrydset, der rager ud i kanten af ​​et billede, skal vælges eller ej. Og jeg tror, ​​de fleste mennesker har stået over for denne udfordring.

Held og lykke, bots. Du har en udfordring her.

#4. Honeypot Captcha

Nu kommer kongen af ​​alle Captchaer. Honeypot Captchas er den mest udfordrende test til dato for bots. Det er ligesom en skattejagt, men mennesker finder det nemt at løse det. I denne er der skjulte felter i en formular til at fange bots.

Kilde: seks fod op

Bots har måske en historie med at kunne knække denne Captcha, men naturligvis har udviklerne avanceret deres spil og kommet med udfordringer, som bots ikke kan løse.

#5. Billedbaseret Captcha

Billedbaserede Captchas er ret almindelige. Der vises flere billeder, og du får meddelelser som “Vælg billeder af bjerge og bakker.” De billeder, du får, er meget tilfældige, med billeder af gader, haver, gyder, bjerge og bakker.

Kilde: researchgate

Da det er nemt at skelne mellem bjerge og gader, er disse Captchas nemme for mennesker at løse, men ikke for bots. Billederne kan være relaterede i nogle Captchas og ikke-relaterede i nogle. Hvis Captcha indeholder forskellige billeder, får du muligvis muligheden for at “Springe over”.

#6. Tekstbaseret Captcha

Dette er en af ​​de ældste former for Captcha. I denne får du en sekvens af bogstaver og ord med et stærkt forvrænget miljø.

Kilde: uxdesign

De kan enten være slørede, placerede akavet, have ridser eller prikker på sig, eller have prikker bag sig. I det væsentlige alt for at gøre bogstaverne svære at tyde for bots. For mennesker kan det være nemt. Selvom nogle Captchas kan være en hovedskraber.

Ulemper ved at bruge en Captcha

Selvom Captcha gør et vigtigt stykke arbejde med at beskytte dataene på et websted, kan det komme med nogle ulemper. Her er nogle du skal vide om.

#1. Dårlig brugeroplevelse

Jeg kan ikke komme i tanke om én person, der kan lide Captchas. Tværtimod hader de fleste, når den irriterende pop-up dukker op, og du skal bruge dine hjerneceller til at løse en udfordring, når alt hvad du ville, var at tjekke nogle fantastiske steder at besøge i Prag.

Så ja, Captchas kan føre til en dårlig brugeroplevelse, da det kan bryde strømmen af ​​brugere.

Nogle brugere ender endda med at forlade websiden helt. Dette kan have en negativ indvirkning på seertallet på et websted, så webstedsejere skal være forsigtige med Captcha’erne for ikke at afskrække den indkommende trafik.

Læs også: Bedste rigtige brugerovervågningsværktøjer til at forbedre brugeroplevelsen

#2. Ineffektivitet

Der er ingen garanti for, at Captchas kan afskrække bots fra at stjæle dine data, da bots gentagne gange har vist sig at være lige så intelligente som mennesker. Så på den ene side har du bots, der bryder din hjemmeside, og på den anden side har du frustrerede brugere, der konstant forlader din hjemmeside. Det er en tab-tab-situation.

#3. Ikke levedygtigt for visuelt udfordret publikum

Medmindre du har lyd-Captcha’en, der ledsager den primære Captcha, er de uegnede til det visuelt udfordrede publikum. Og dette er kun for de tekstbaserede Captchas. Andre typer, såsom billedbaserede, honeypot og selvsikre Captchas, er afhængige af et menneskes visuelle perception alene. Så folk med nedsat syn ville have problemer med at få adgang til dit websted.

#4. Nogle Captchas er svære at læse

Visse tekstbaserede eller endda billedbaserede Captchas er udfordrende at læse eller tyde. Trods gentagne forsøg, kan de tilsyneladende ikke finde ud af det. Hvis besøgende på din hjemmeside, på trods af at de er mennesker, ikke kan knække koden, forlader de din hjemmeside i ren frustration. Dette kan igen føre til nedsat trafik.

Afsluttende tanker

Captchas er en måde, hvorpå mennesker kæmper mod bots. De er fint kurerede tests, der er beregnet til at skelne mellem bots og mennesker. Med så mange typer derude, har webstedsejere en række muligheder at vælge imellem.

Den hårde sandhed er, uanset hvilken Captcha du vælger, dit publikum vil hade dig for at spilde deres tid😂. Så du skal være forsigtig, når du bruger disse sikkerhedskontrolpunkter. Dette indlæg indeholdt alt, hvad du havde brug for at vide om Captchas.

Derefter kan du lære om forskellige botdetektions- og afhjælpningsløsninger for at holde ondsindet trafik væk.