Hvordan mørk tilstand kan forlænge batterilevetiden på OLED-telefoner

Vidste du, at din telefon kan holde længere, hvis du bruger apps med mørkere grænseflader? Det er sandt! Nå, nogle gange – det er kompliceret. Det afhænger af teknologien på din skærm, og om din telefons software udnytter det.

Det handler om OLED

Det er indlysende, at lysere skærme bruger mere strøm, og manuelt at sænke lysstyrken er en god måde at få mere batterilevetid ud af enhver mobilenhed. Men det er kun en del af ligningen. For det meste bruger telefonskærme to forskellige slags teknologier til deres skærmpaneler: LCD (liquid crystal display) og OLED (organisk lysemitterende diode).

LCD-skærme har eksisteret i lang, lang tid, og har været den primære teknologi til elektroniske skærme af enhver art lige siden skiftet fra store, boxede CRT-skærme og tv’er i slutningen af ​​90’erne og begyndelsen af ​​2000’erne. Nutidens LCD-skærme bruger en lysemitterende diode (et lillebitte, elektrisk drevet lys) til at skinne lys gennem et farvet gitter af pixels, der hver indeholder røde, grønne og blå celler. Denne kombination af teknologi kaldes LED-LCD, eller nogle gange bare “LED-skærm” for korte. Det gør det næste lidt forvirrende.

En organisk LED (OLED) bruger en byggeproces, der kombinerer både pixelgitteret og baggrundsbelysningen til et enkelt element: hver pixel udsender sit eget lys. Der er en masse fordele ved dette, herunder overlegne kontrastforhold, mere levende farvemætning og bedre effektivitet. Men til vores formål er det store trækplaster, at hvis en pixel på en OLED-skærm viser en helt sort farve, er den faktisk slukket – den del af skærmen trækker slet ikke strøm. Det er en kæmpe forbedring i forhold til en mere gammeldags LCD (og LED-LCD), som skal drive hele skærmen, uanset hvilket billede den viser.

Et nærbillede af RGB-matrixen på en OLED-skærm.

Det ved telefonproducenterne, og de er begyndt at udnytte det. Motorola satte trenden i gang med sin Moto X tilbage i 2012. Telefonen brugte en “altid tændt” visningstilstand til at vise notifikationer, et ur og en batterimåler, med lille hvid tekst på en ellers sort skærm. Den altid tændte skærm brugte en lille mængde elektricitet i denne tilstand, mindre end 1 % i timen, takket være strømfordelene ved mørke grænseflader på et OLED-panel. Lignende notifikationsværktøjer, der altid er tændt, er nu almindelige på Android-telefoner.

Hvor meget batterilevetid kan mørke grænseflader spare?

At have en næsten helt sort skærm kan spare masser af batterilevetid. Men selvfølgelig betyder det at bruge en konventionel app, at en god del af skærmen viser tekst eller billeder, og OLED’er har ikke væsentlige strømbesparelser, medmindre den pixel, de viser, er helt sort. Så hvor meget strøm kan du spare?

Mere end du måske tror. Google udforskede dette spørgsmål, da det var ved at udvikle et mørkere look til Android generelt og dets egne apps i særdeleshed. Ifølge en præsentation, som Google lavede for udviklere på sin konference, kan den nye mørke tilstand på YouTube spare mellem 15 % og 60 % af batterilevetiden i forhold til den typiske brugergrænseflade med hvid bagside, afhængigt af skærmens generelle lysstyrkeindstilling.

Det er en dramatisk forbedring – nok til at Google nu inkluderer en mørk tilstand i selve Android og føjer den til andre apps. Det er ikke uoverskueligt at sige, at hvis de apps, du oftest bruger, bliver mørke, og det samme gør din generelle brugergrænseflade, kan du muligvis se et løft på tredive minutter til en time i batterilevetid i forhold til en typisk dags brug. Det er forskellen mellem at hente en Uber sidst på aftenen eller nøjes med den kabine, der tilfældigvis kommer forbi. Selvfølgelig er alt det betinget af, at din telefon bruger en OLED-skærm i stedet for en LCD.

Bruger min telefon en OLED-skærm?

De fleste af de dyrere mobiltelefoner på markedet i 2018 bruger OLED-skærme af forskellige årsager. Samsung har været en stor fortaler for deres brug og har sat dem i næsten alle Galaxy-telefoner (og endda nogle tablets) i flere år. Googles Pixel-linje af Android-telefoner bruger OLED-paneler, ligesom flagskibe fra LG, Motorola, Sony og OnePlus. iPhone X, XS og XS Max bruger OLED-paneler, men ældre iPhones og den billigere iPhone XR gør ikke.

Flagskibstelefoner fra Apple, Google og Samsung bruger OLED-skærme.

Hvis du ikke er sikker på, om din telefon bruger en LCD eller en OLED, så lav en hurtig Google-søgning. Søg efter din specifikke model og “specifikationer”, som skulle give dig en komplet liste over tekniske specifikationer for det første eller andet resultat. Hvis det er markeret som “OLED”, så er det den teknologi, din skærm bruger, og den kan spare batteri med mørkere apps. Hvis der står “LED” (uden O) eller “LCD”, så vil det ikke have stor gavn af en mørkere brugergrænseflade.

Åh, og nogle producenter bruger et endnu mere komplekst akronym, AMOLED (aktiv matrix organisk lysemitterende diode). I denne artikels formål er AMOLED og OLED de samme.

Brug af mørkere apps og grænseflader

Da batteribesparelserne for disse mørkere applikationer stadig studeres og kvantificeres, er udvalget af apps, der tilbyder funktionen, stadig ikke stort. Der er mange Android-apps, der tilbyder forskellige temaer til deres brugere, mange med “sort”, “nat” eller endda “OLED”, men dette mangler i mange af de store mobilapps som Facebook eller WhatsApp.

Som tidligere nævnt, ser det ud til, at Google er førende blandt store mobilsoftwareudviklere. I individuelle Google-applikationer på Android og iOS skal du se i appens primære indstillingsmenu efter “Mørkt tema” og aktivere til/fra-knappen. Aktuelle Google-apps, der har en mørk tilstand, inkluderer telefon, kontakter, YouTube, nyheder og beskeder, og mere bør snart tilføjes.

Twitters førsteparts mobilapp tilbyder en mørk tilstandsmulighed. Tryk på dit profilikon for at aktivere det. På Android skal du trykke på “Nattilstand”. På iOS skal du trykke på måneikonet i bunden af ​​halvmåneikonet.

Den officielle Reddit-mobilapp har en nattilstand, specifikt mærket som gavnlig for AMOLED-skærme, tilgængelig fra dens hovedindstillingsmenu. Det samme gør Samsungs førsteparts webbrowser, beskedapp Telegram og mange mindre applikationer.

Android OS selv tilbyder et “Mørkt” enhedstema fra version 9.0 (Pie): det er tilgængeligt fra menuen Enhedstema i Skærmindstillinger. Bemærk, at dette er i Googles lagerversion af Android, set på Pixel-telefoner og dyrebare få andre: Selvom din telefon bliver opgraderet til Android 9.0, betyder det ikke nødvendigvis, at den vil have denne mulighed aktiveret. Det er også begrænset til kun nogle få dele af grænsefladen, selvom et mere omfattende tema kan komme i en fremtidig opdatering. Et mindre intuitivt alternativ er at aktivere indstillingen Inverted Colors, som de fleste nye telefoner burde have adgang til – selvom dette blot vil skifte farve på hele din enhed, og det er ikke så nyttigt som et dedikeret tema.

Samsung-telefoner har grundlæggende temaunderstøttelse, men ingen mørk tilstand eller nattilstand i skrivende stund. Imidlertid, den kommende “One”-grænsefladeoverhaling, der snart udgives i softwareopdateringer til de nyeste telefoner og forventes at blive leveret som standard på Galaxy S10, skulle have en nat/mørketilstand fra udgivelsen.

Hvad med iPhone? Apples temamuligheder er begrænsede, og det tillader ikke tredjepartsapps at foretage grænsefladeændringer uden for deres egne vinduer. Men da virksomheden har gjort store fremskridt med sit mørke tema til macOS på skrivebordet, virker en mørkere mulighed som en sandsynlig medtagelse i en fremtidig opdatering. I mellemtiden kan iPhone invertere sine farver på samme måde som Android kan.

Vil du have endnu flere batteribesparelser? Du kan skifte baggrunden på din telefons startskærm til flad sort for at få fordelen, selv når du gennemser applikationer eller widgets. Her er et link til en flad sort JPG (0,0,0 på RGB-skalaen), hvis du ikke har mulighed for ensfarvet sort i din launcher.

Hvad hvis jeg ikke har en OLED-telefon?

Hvis din telefon bruger en LCD-skærm, vil du ikke se de dramatiske strømbesparelser, du ville med et OLED-panel. Men du kan stadig drage fordel af denne nye afgrøde af mørke tilstande – der er trods alt intet, der forhindrer dig i at aktivere dem.

En lille besparelse på den samlede lysstyrke kan have en ubetydelig effekt på din telefons batterilevetid, selv med en LCD-skærm, men der er andre fordele. Hvis du er på din telefon i timevis om dagen (som mange er, vi dømmer ikke), kan brug af en mørkere overordnet grænseflade hjælpe dig med at reducere øjenbelastningen eller falde i søvn hurtigere, når du endelig er klar til at lægge den fra dig. Blåt lys filter apps og OS værktøjer kan have en lignende effekt.

Når det er sagt, vil du måske tjekke dit næste telefonkøb for at sikre dig, at den har en OLED-skærm. For både batterilevetid (med de korrekte indstillinger anvendt) og generel brug er det en stor forbedring af livskvaliteten.

Billedkredit: FCG/Shutterstock