Hvordan fungerer laser- og lampeprojektorer, og hvad er det rigtige for dig?

Der er et par ting, du skal overveje, når du køber din første projektor. Prisklasse og den plads du har er vigtig, men du bør også overveje lampeteknologi. Dette vil påvirke både pris og billedkvalitet på projektoren.

De fleste af de projektorer, du ser på markedet, vil være lampeprojektorer. Lamperne holder typisk tusindvis af timer, hvilket betyder, at du kan få mange års brug, før du skal købe en ny lampe. Og da du selv kan udskifte lampen, kan du få endnu mere tid ud af din projektor ved at bruge mindre end 100 kroner på en ny lampe.

Laserprojektorer er lidt af et andet udyr. De er dyrere, men de bliver lysere og holder meget længere: typisk over 20.000 timer. Det betyder, at hvis du bruger en i fire timer hver dag, vil din projektors laser holde i over 13 år.

Hvordan fungerer lampeprojektorer?

Lampeprojektorer er langt de mest almindelige, du vil se, når du researcher til din hjemmebiograf. På dette tidspunkt er de en etableret teknologi og billige nok til at fremstille, at de lige er blevet standard.

Lamperne inde i en projektor virker på samme måde som andre lyskilder gør: et elektrisk signal passerer gennem halvledende materialer. Dette signal aktiverer elektroner i de halvledende materialer til at producere fotoner, som er partikler af lys, der er synlige for det menneskelige øje.

  Sådan bruger og tilpasser du markøren på din iPad

Når det kommer til projektorer, tv’er og andre skærme, er der røde, blå og grønne pixels inde i skærmen. Disse kombineres i alle de farver, du ser på skærmen. Inde i projektorerne kan du se en af ​​to ting. Projektorer med en Digital Light Processing (DLP)-chip vil reflektere lyset fra en række små spejle, mens dem med Liquid Crystal Display-lag (LCD) sender lyset gennem disse LCD-lag på samme måde som et tv gør.

Hvad er fordelene og ulemperne ved lampeprojektorer?

Som nævnt ovenfor har lampeprojektorer eksisteret i et stykke tid. LED’er er nu billige nok til at blive brugt i projektorer, der koster omkring $100, og i specialprojektorer som natlys, der er endnu billigere. Lampen i de fleste hjemmebiografprojektorer er udskiftelig, og de holder typisk til et par tusinde timers afspilning. Jeg har en ViewSonic PX800HD, som har en nominel lampelevetid på 3000 timer i normal tilstand. Hvis du bruger projektoren i fire timer om dagen, holder pæren 750 dage – eller lidt over to år. Og i slutningen af ​​disse to år, vil jeg være i stand til at få det en erstatningspære for at få projektoren til at holde endnu længere.

Den eneste virkelige ulempe ved lampeprojektorer er, at de tager et par minutter at varme op til deres fulde lysstyrke. Dette er ikke en big deal: Når du er hjemme, skal du bare vente lidt længere med at starte din filmaften. Hvis du bruger projektoren i et sted, skal du tænde den fem-ti minutter, før du vil bruge den.

  Start projekter ved at skabe en disposition og organisere dit indhold

Hvordan virker laserprojektorer?

Laserprojektorer er relativt nye. De første modeller blev sendt i 2008 og var super dyre: selv ind i 2014 Epson LS10000 sælges for omkring $8.000. Laserprojektorer er lige nu ved at komme ned til rimelige priser for de fleste forbrugere, med Xiaomi Mi laserprojektor sælges for 2.000 kr. Laserne inde i projektorer fungerer på samme måde som lasere i enhver anden applikation: en elektrisk strøm exciterer elektroner inde i atomer af specifikke gasser, glas eller krystal. De exciterede elektroner bevæger sig derefter fra lav-kredsløb til høj-kredsløb omkring atomets kerne. Når elektronerne bevæger sig tilbage til deres normale tilstand, afgiver de lysfotoner, som vores øjne kan se.

Ligesom med lampeprojektorer passerer laserlysene gennem et sæt spejle og DLP-chips, indtil de når den endelige projektionslinse. Denne linse er det, der bestemmer, hvor meget plads du har brug for mellem projektoren og dens skærm, og hvor dyr den endelige projektor bliver.

Hvad er fordele og ulemper ved laserprojektorer?

Den største fordel ved laserprojektorer er, at de holder meget, meget længere end lampeprojektorer. Xiaomi Mi Laser Projector har en nominel levetid på 25.000 timer. Hvis du bruger projektoren i fire timer om dagen, vil du kunne bruge den i mere end 17 år, før du skal købe en anden projektor.

  Sådan dæmpes eller slukkes tastaturlyset på en MacBook

Du bliver dog nødt til at udskifte hele projektoren: du kan ikke bare udskifte laseren indeni, som du kan en lampe. Det er sandsynligvis ikke en stor sag, da der helt sikkert vil være andre teknologiske forbedringer i løbet af årene, som du ejer projektoren, hvilket gør en ny opgradering det værd.

Lasere er dyrere at producere end lamper, selvom de er blevet en smule billigere: Xiaomi-projektoren koster 2.000 $, kun et par hundrede mere end sammenlignelige projektorer med ultrakort kast, der bruger lamper.

Den sidste fordel ved laserprojektorer er, at de tænder for fuld lysstyrke, så snart du trykker på tænd/sluk-knappen, da de ikke behøver at varme op i et par minutter, som lampeprojektorer gør. Uanset om du bruger projektoren derhjemme eller på farten, vil det helt sikkert være rart at have.

Hvilken er bedst for dig?

Ingen af ​​disse er et dårligt valg i sig selv, men hvis du har den ekstra plads i dit budget, vil du sandsynligvis være mere tilfreds med en laserprojektor. Den meget længere levetid betyder, at dine penge rækker længere, og det er rart, at du ikke behøver at vente på, at projektoren varmes op.

Men der er heller ikke noget galt i at spare pengene nu og få en lampeprojektor. Når din første pære er slidt, vil laserprojektorer sandsynligvis være billigere, end de er lige nu.