Hvordan fungerer foldbare telefoner, og hvornår får jeg en?

Foldbare telefoner er måske den mærkeligste og mest revolutionerende teknologi i 2019. Men hvordan fungerer disse ting, og hvornår får vi chancen for at købe dem?

Hvad gør disse telefoner foldbare?

Selvfølgelig havde vi flip-telefoner, der blev foldet tilbage i 90’erne og 2000’erne. Men vi er i smartphones tidsalder nu, og hvis du prøvede at folde din smartphone på midten, ville du ende med en ødelagt telefon. Det er, medmindre din smartphone har en fleksibel OLED-skærm, en polymerskærm, specialiserede komponenter og et sammenføjet etui. Foldbare telefoner er fyldt med et væld af revolutionerende teknologi, men den mest banebrydende komponent, du vil se, er den berømte, fleksible OLED-skærm.

Organiske lysemitterende diodeskærme (alias OLED-skærme) fungerer ved at pulsere elektricitet gennem et net af organiske forbindelser. De er ekstremt tynde, fleksible og levende. De kræver ikke baggrundsbelysning, og de kan producere stærkere farver end tykke LED-skærme.

Disse smukke, fleksible skærme er primært fremstillet af Samsung, og de er allerede i et væld af produkter, som du måske kender. Galaxy S7 Edge har en buet OLED-skærm. iPhone X indeholder en Samsung OLED-skærm. Sony har udgivet nogle OLED TV, og LG producerer en linje af Signatur OLED TV der er papirtynde og lidt fleksible.

Producenter som Samsung og Royole har udviklet OLED-skærme siden omkring 2011, og disse skærme har allerede fundet vej til en masse forbrugerprodukter. Hvorfor har det taget så lang tid for foldbare telefoner at blive en ting? Nå, virksomheder har også måttet finde ud af, hvordan man gør alle de andre komponenter i en telefon fleksible.

Glas er ikke særlig fleksibelt, hvis du skulle undre dig. Som følge heraf har producenterne været nødt til at udvikle bøjelige polymerskærme til fleksible telefoner. Drevet kredsløb og lithium-ion-batterier kan gå i brand, hvis du bøjer dem frem og tilbage, så det har producenterne været nødt til at finde en løsning på. Telefoncovers af aluminium og plastik er teknisk bøjelige, men de klikker efter et par fold. Se, hvor det her går hen? Alt, hvad du forventer at finde i en mobiltelefon, skal revolutioneres til brug i en foldbar telefon.

Producenter som Samsung og Royole har fundet ud af, hvordan man gør komponenterne i en telefon mere fleksible. Ellers ville de ikke udgive foldbare telefoner. Men teknologien er stadig i sin tidlige fase. Når det er sagt, vil det tage et par år for disse enheder at blive overkommelige og almindelige.

I mellemtiden kan vi kun håbe, at producenter kommer med et bedre navn til foldbare telefoner. Folk vil uundgåeligt begynde at kalde dem “phondables” eller “flexiphones”, og det er bare ikke godt.

Sammenfoldelige telefoner giver uendelige muligheder

Så hvad skal vi med foldbare telefoner? Det er lidt svært at finde ud af, hvor denne tendens går hen, fordi producenterne allerede har taget teknologien ned ad en række unikke veje.

Vi ved, at nogle enheder, som Samsung Galaxy F og Royole FlexPai, kan udvides til smartphones i tabletstørrelse, og det er ret fedt. Du kan bruge disse som almindelige smartphones, når du går rundt, eller du kan folde dem ud til tablets, når du vil videochatte en ven eller få noget arbejde gjort. Telefoner, der fungerer som en tablet, kan ændre, hvordan vi forbruger medier, og de kan gøre det endnu nemmere at udføre arbejde på farten.

Der er også enheder, som Motorola RAZR 4, der tager foldbar teknologi i den anden retning. RAZR 4 foldes ind i sig selv som en flip-telefon og forvandler i det væsentlige din voluminøse mobiltelefon til en meget mindre enhed. Nogle tech-demoer har vist foldbare telefoner, der kan vikle rundt om dit håndled, og Apple købte en patent for en telefon, der ruller op som en rulle, mærkeligt nok.

Denne teknologi er så ny og banebrydende, at producenterne ikke er sikre på, hvad de skal gøre med den. Og det er en virkelig spændende ting, fordi formatet af smartphones endelig kan udvikle sig til noget større.

Teknikken kan blive bøjet ud af form

Mange af problemerne med traditionelle smartphones er blevet løst. Deres skærme er holdbare, de har acceptabel batterilevetid, og de er relativt nemme at bruge for folk. Men foldbare telefoner vil sætte os lidt tilbage. De har større skærme, der kræver mere batteristrøm, de er lavet af materialer, der ikke er særlig holdbare, og de vil fungere anderledes end en almindelig smartphone.

Den største klage, du vil høre om disse telefoner, er sandsynligvis deres plastikskærme. Nej, de vil ikke splintre som glas, og virksomheder som Royole er gået ud af deres måde at vinke rundt med slogans som “sige farvel til ødelagte skærme, men den tanke er lidt misvisende. Kan du huske, hvordan iPods havde plastikskærme, der ville blive ridset og slidt i lommen? Ja, foldbare telefoner vil have det samme problem. Og da disse telefoner er foldbare, vil du ikke have meget held med at finde en skærmbeskytter.

Men skærmen er ikke den eneste skrøbelige del af en foldbar telefon. Producenter bliver nødt til at gå væk fra telefoncovers af hårdt metal eller plastik til fordel for materialer, der kan klare at blive bøjet hundredvis af gange om dagen. Hængslerne på disse foldbare telefoner vil være alvorlige svage punkter (de var også på flip-telefoner), fordi de for det meste vil være lavet af plastik og letmetaller. OLED-skærmene på disse enheder vil også være et problem, fordi OLED’er kan lide af indbrænding over tid (som et tv), og det organiske materiale, de er lavet af, er meget sårbart over for fugt.

Batterilevetid, softwarekompatibilitet, kredsløb og brugervenlighed vil også være forhindringer for disse telefoner. Men nogle mennesker er måske ikke så bekymrede over disse mindre problemer, og de vil blive løst længe før foldbare telefoner når en forbrugervenlig pris.

Hvis du tilfældigvis får fingrene i en foldbar telefon i 2019, så kommer du til at bruge en masse penge for en enhed, der er skrøbelig, klodset, svag og strømkrævende. Kan du huske, hvor skæv 1. generations iPad var? Ja, det bliver lidt sådan. Men konkurrence fremmer teknologiske fremskridt, og disse foldbare enheder (hvis de bliver populære) skulle blive komfortable og holdbare på mindre end et årti.

Du vil have en foldbar telefon … til sidst

Lige i dette øjeblik er den eneste foldbare telefon, du kan købe Royole FlexPai, og det koster $1.318. Mange virksomheder ser ud til at skubbe deres fleksible telefoner til markedet så hurtigt som muligt (ved siden af ​​5G), og nogle virksomheder vil sætte udgivelsesdatoer kl. MWC 2019 den 25. februar. Det er sikkert at antage, at Samsung Galaxy F udkommer i år, men vi ved det med sikkerhed, når Samsung holder en pressemeddelelse på 20. februar.

At dømme efter FlexPais prismærke på $1.318, vil du ikke finde nogen budgetfoldbare telefoner i 2019. Og ærligt talt ligner FlexPai ikke en enhed af super høj kvalitet. Videoer fra CES 2019 vise, at FlexPais skærm ikke passer til dens