Hvilke kameraindstillinger skal jeg bruge til sportsbilleder?

Mange mennesker køber DSLR’er og andre kameraer, fordi de gerne vil tage gode sportsbilleder; det er et af de områder, hvor din smartphone bare ikke kan klippe den. Her er de kameraindstillinger, der generelt vil give dig de bedste resultater.

Det udstyr, du skal bruge til sportsbilleder

Den største udfordring med sportsfotografering er afstand: For de fleste sportsgrene sidder du fast på sidelinjen, mens handlingen foregår op til et par hundrede meter væk fra dig. Medmindre du vil sprinte op og ned af banen, er et telezoomobjektiv det bedste værktøj til at få gode billeder.

For afgrødesensorkameraer burde et objektiv med en brændvidde længere end omkring 70 mm fungere ganske godt til de fleste sportsgrene. Jeg har taget en masse sportsbilleder med en Canon 18-135mm. For specifikke objektivanbefalinger, se vores guider til de bedste objektiver til dit Canon- eller Nikon-kamera.

Nu, når det er sagt, er det muligt at tage sportsbilleder uden et teleobjektiv; du skal bare være meget mere bevidst med din iscenesættelse, og du vil savne flere skud.

Lukkerhastighed til sportsbilleder

Til sportsfotografering er lukkerhastigheden normalt den vigtigste indstilling. Det er det, der vil fryse handlingen. Hvilken lukkerhastighed du bruger, afhænger af den sport du optager.

Lukkertider hurtigere end 1/1000-del af et sekund vil fryse stort set alt, selv hurtiggående biler. For de fleste sportsgrene behøver du dog ikke gå så hurtigt.

Lukkerhastigheder mellem 1/500-del af et sekund og 1/1000-del af et sekund vil fryse ethvert menneske i bevægelse, selvom hurtige bolde – som tennis eller baseball – kan vise en lille bevægelsessløring.

Lukkerhastigheder mellem 1/100-del af et sekund og 1/500-del af et sekund vil fastfryse de fleste menneskelige bevægelser. En hurtig sprinter eller nogen, der svinger med arme eller ben, vil sandsynligvis have en vis bevægelsessløring. Der er også den risiko, hvis du bruger et langt objektiv, at din lukkerhastighed ikke er hurtig nok til at forhindre sløring fra kameraet, der ryster i dine hænder.

Generelt er det bedre at gå med en hurtigere lukkertid, end du tror, ​​du har brug for, hvis du forsøger at fastfryse handling. Det meste af tiden, hvis jeg optager i dagslys, forsøger jeg at bruge en lukkerhastighed på mindst 1/800-del af et sekund.

Den anden mulighed er at bruge en lidt langsommere lukkerhastighed end det tager at fryse dit motiv. En smule bevægelsessløring rundt om kanterne tilføjer en følelse af fart og handling.

Blænde til sportsbilleder

Da lukkerhastigheden er så vigtig for sportsfotografering, tager blænde en smule bagsæde. Du skal bruge en blænde, der er bred nok til at give dig den lukkertid, du ønsker.

Det betyder ofte, at du optager med dit objektivs maksimale blændeåbning: f/4 og f/5.6, to almindelige teleobjektivers maksimale blændeåbninger, begge fungerer fantastisk til sportsbilleder. Hvis du vil have mere dybdeskarphed, kan du bruge noget som f/8 eller f/11; du skal bare holde øje med din lukkerhastighed.

ISO til sportsbilleder

Ligesom blænde, for sportsbilleder, bestemmes dit ISO-valg af, hvilken lukkerhastighed du vil bruge. Vores generelle råd, når det kommer til ISO, er at bruge den laveste indstilling, du kan slippe af sted med, og selvom dette stadig holder, er øgning af ISO ofte den eneste mulighed, du har brug for for at få en hurtig lukkerhastighed. Du bør ikke blive overrasket, hvis du skal skubbe den til 400, 800 eller endda 1600 for at holde din lukkerhastighed hurtigere end 1/1000-del af et sekund.

Selvom lukkerhastighed normalt er den vigtigste overvejelse ved sportsfotografering, foretrækker jeg stadig at optage i blændeprioriteret tilstand – og anbefaler, at du gør det. Bare sørg for, at din lukkerhastighed forbliver hurtig nok, og hvis den begynder at falde, skal du åbne blænden eller øge ISO’en.