Hvad er tilbageknapfokus?

Tilbage-knappens fokus er lige, hvad det lyder som. I stedet for at bruge et halvt tryk på udløserknappen til at aktivere autofokus, holder du i stedet en dedikeret knap på bagsiden af ​​dit kamera nede. Når du giver slip, forbliver fokus låst. Her er grunden til, at du måske vil bruge det.

Fordelene ved tilbageknapfokus

Den store fordel ved tilbage-knap-fokus er, at det adskiller fokuseringen fra at tage billeder. Standardkameraopsætningen, hvor udløserknappen styrer begge handlinger, gør visse ting akavet, som at forsøge at fokusere på en del af scenen, der ikke falder pænt ind under et autofokuspunkt. Det kan også sænke dit kameras burst-tilstand, mens autofokus jager, hvilket forhindrer dig i at tage billeder.

Med tilbage-knap-autofokus er du i stand til nemt at fokusere på ethvert motiv, du ønsker i scenen, og derefter omkomponere dit billede uden at skulle bekymre dig om at bruge nogen form for AF-lås. Og da dit fokus forbliver låst, indtil du ændrer det, kan du fortsætte med at optage uden at bekymre dig om autofokus, der forsøger at genfokusere på noget andet. Dette er super praktisk, når dit motiv ikke bevæger sig for meget.

  Sådan bruger du Gnome Disks til at oprette nye partitioner

En anden fin feature er, at du ikke behøver at vælge mellem manuel fokus eller enkelt og kontinuerlig autofokus. Hvis du aktiverer fokus på tilbageknappen og indstiller dit kamera til kontinuerlig autofokus:

For at fokusere manuelt skal du ikke trykke på fokusknappen, men fokusere manuelt ved hjælp af objektivringene i stedet. De fleste prosumer- og professionelle objektiver giver dig mulighed for manuelt at fokusere, selvom objektivet er indstillet til autofokus.
For at enkelt fokusere skal du holde fokusknappen nede, indtil fokus låses. Slip den derefter og skyd væk.
For kontinuerligt at fokusere skal du holde fokusknappen nede og fortsætte med at optage.

  Sådan opfrisker du din webbrowser hårdt (for at omgå din cache)

Som du kan forestille dig, når du først har fået styr på tingene, gør dette det meget hurtigere for dig at reagere på forskellige situationer. Og som jeg har sagt gang på gang, så handler det ikke om ikke at bruge dit kameras automatiske funktioner; det handler om at bruge dem på en sådan måde, at du styrer, hvordan de fungerer. Tilbage-knap autofokus er en af ​​disse måder.

Opsætning af tilbageknapfokus

For at indstille fokus på tilbageknappen skal du grave ind i dit kameras menuer. Du skal normalt gøre to ting:

Fjern autofokus fra udløserknappen.
Indstil AF-ON-knappen – eller hvis dit kamera ikke har en, AE-L (* på Canon-kameraer) – for at aktivere autofokus.

For Canon-kameraer skal du grave ind i menuen, indtil du finder brugerdefinerede funktioner. På forbrugerkameraer skal du kigge efter den mulighed, der indstiller udløserknappen til AE-lås og AE-låseknappen til AF. På mere avancerede kameraer har du mere kontrol over, hvilke knapper der udfører, hvilke funktioner, så spil rundt, indtil du har en opsætning, du kan lide.

  Sådan vælger og lukker du flere Chrome- eller Firefox-faner på én gang

For Nikon-kameraer skal du finde menuen Custom Settings (det er blyantikonet) og gå til Controls. Vælg Tildel AE-L/AF-L-knap, og vælg AF-ON. Gå derefter til Autofokus-indstillingen og vælg AF-aktivering. Vælg kun AF-ON, og du er godt i gang.

Hvis du har problemer, eller hvis dit kamera ikke er fra en af ​​disse producenter, så Google dit kameras model og “tilbageknap autofokus”. Nogen vil næsten helt sikkert have en specifik guide.

Fokus på tilbageknappen er meget mere fleksibel. Når du først begynder at få styr på de grundlæggende eksponeringsindstillinger, er det værd at lege med det og se, om det er noget for dig.