Hvad er systemdata eller “anden” lagring på en Mac? Sådan sletter du det

Nøgle takeaways

 • Systemdatalagring, også kendt som “Andet” lager, refererer til diverse filer og data på din Mac, som ikke passer ind i standardkategorier som Programmer, Dokumenter eller Fotos.
 • Rydning af cachefiler, logfiler og andre ubrugte filer er en god måde at minimere denne lagring.
 • Hvis du vil undgå besværet med at fjerne disse filer manuelt, kan du ty til tredjeparts Mac-rengøringsapps for at automatisere processen.

Når du administrerer lagerpladsen på din Mac, kan du støde på “Systemdata” eller “Andet” lager i macOS-lagerindstillingsmenuen. Men hvad betyder det, og hvordan kan du klare det? Vi vil forklare alt i detaljer nedenfor.

Hvad er systemdatalagring i macOS?

Lagring af systemdata, kendt som “Andet” lager i ældre macOS-versioner, er et samlebegreb. Det bruges til at definere en kategori af data, der ikke passer ind i standardkategorier som applikationer, musik, fotos, film, dokumenter, film og så videre.

De fleste Mac-brugere ved ikke – eller behøver i det mindste ikke vide – om noget, der er relateret til systemdatalagring. Deres første møde med det sker normalt, når de ser det optager en stor del af deres Macs lagerplads. Måske er det også dig – men hvad får denne kategori til at ballonere?

Mens du bruger apps og surfer på nettet på din Mac, hober sig cachefiler op over tid som systemdatalager. Systemlogfiler, diskbilledfiler, browserudvidelser og andre resterende filer bidrager også til systemdatalagring.

Hvis du vil minimere den lagerplads, som systemdata bruger, skal du målrette mod og fjerne disse typer filer. Lad os se på de specifikke handlinger, du kan tage.

  Hvorfor vises skærmtastaturet ikke på min iPad?

1. Ryd cachefiler

Da systemdatalagring ikke er andet end en bunke diverse data, bør rydning af system- og internetcache-filer på din Mac være dit første skridt mod at minimere den lagerplads, som systemdata optager.

Først starter vi med uønskede filer. Når vi siger uønskede filer, mener vi gamle cache-filer, som består af de data, der efterlades af webbrowsere og afinstallerede eller brugte apps. Selvom det er nemt at rydde din Macs browsercache, viser vi de enkleste trin til at fjerne andre cachefiler:

 • Start et Finder-vindue, og tryk på Shift + Command + G tastaturgenvejen. Alternativt kan du klikke på Gå > Gå til mappe på menulinjen.
 • Indtast nu ~/Library/Caches og tryk på Retur-tasten.
 • Åbn en hvilken som helst mappe, og vælg filer eller undermapper, du vil slette.
 • Kontrol-klik derefter på de valgte elementer, og vælg Flyt til papirkurven.
 • Nu skal du blot tømme papirkurven for at slippe af med disse data permanent. For at gøre det, Ctrl-klik på papirkurv-ikonet i din Dock og vælg Tøm papirkurv.

  2. Slet logfiler

  Logfiler er, som navnet antyder, en registrering af filer. De gemmer oplysninger om forskellige system- og programhændelser på din Mac og gemmer forekomster af fejl til enhver fremtidig reference.

  I mit tilfælde optog disse filer omkring 500 MB lagerplads på min Mac. Det er en betragtelig mængde, især når de ikke er nyttige for mig på nogen måde. Så længe det er din personlige Mac, og du ikke fejlfinder et aktivt problem, behøver du ikke at gøre noget med logfilerne.

    Det ultimative forsvar: Hvad er en computer med luftgap?

  Det er derfor bedre at slette dem for at rydde datasystemlageret på din Mac. Følg disse trin:

 • Åbn et Finder-vindue, og tryk på Command + Shift + G-genvejen.
 • Indtast ~/Library/Logs i søgefeltet og tryk på Retur-tasten.
 • Tryk nu på Kommando + A for at vælge alle filer og mapper.
 • Ctrl-klik på enhver valgt fil eller mappe, og vælg Flyt til papirkurven.
 • Logfilerne vil blive slettet fra din Mac. Igen, sørg for at tømme papirkurven også. Følg vores fejlfindingstrin, hvis du ikke kan tømme papirkurven.

  3. Fjern ubrugte app-filer på din Mac

  Når du sletter apps, fjerner du så også deres resterende filer? Hvis ikke, kan det blive gemt som systemdata eller “Andet” lager på din Mac. Nu ville være et godt tidspunkt at slette eventuelle rester.

  Jeg har f.eks. nogle filer til overs fra Thunderbird på min MacBook. Jeg brugte appen kun én gang og slettede den med det samme bagefter. Og alligevel kan du se dens data optage omkring 50 MB plads på lagerdrevet.

  For at finde disse resterende filer skal du åbne et Finder-vindue og trykke på Shift + Kommando + G. Indtast derefter ~/Library/ og gå til den mappe.

  Find nu de relevante mapper til apps, du har afinstalleret. Derefter, Ctrl-klik på mappen, og vælg Flyt til papirkurven. Til sidst skal du tømme papirkurven for at fjerne filerne permanent.

  4. Ryd diskbillede og arkivfiler

  Dette er en anden stor opbevaringsvask skjult i almindeligt syn. DMG-filer (Apple Disk Image) i macOS kan æde en betydelig mængde lagerplads på din Mac. Kort sagt er de containere, der hjælper dig med at installere apps på din computer.

    Hvad er det, og hvordan kan man mindske de tilknyttede risici?

  Naturligvis, når de har gjort deres arbejde, øger det kun dine problemer med overdreven brug af systemdata, hvis du opbevarer dem i dit lager. For eksempel, på mit system, optog DMG-filer alene omkring 2 GB plads.

  Så disse filer skal væk. Sådan rydder du dem:

 • Åbn et Finder-vindue.
 • Skriv “dmg” i søgefeltet og tryk på Retur-tasten.
 • Vælg alle DMG-filerne, Ctrl-klik og vælg Flyt til papirkurven.
 • Systemdata eller “Andet” lager vil mærkbart krympe, når du tømmer papirkurven.

  I lighed med Disk Image-filer spiller arkivfiler (som ZIP) også deres rolle i at spilde din harddiskplads. Medmindre du har tænkt dig at bruge dem i fremtiden, anbefaler vi også at slippe af med dem. Søg efter “.zip”- og “.rar”-filer, og fjern dem ved at gentage ovenstående trin. Når du er færdig, skal du sørge for også at tømme papirkurven.

  5. Slet browserudvidelser

  Du har sandsynligvis mindst et par udvidelser installeret i din browser, da de er praktiske til at tilføje nye funktioner. Disse udvidelser kan dog bidrage til dine systemdata eller “Andet” lager i macOS. Det er derfor klogt at fjerne eventuelle udvidelser, du ikke bruger regelmæssigt.

  Hvis du bruger Safari, kan du finde og fjerne uønskede Safari-udvidelser ved at gå til Safari > Indstillinger > Udvidelser med browseren åben.

  Hvis du bruger en populær browser som Chrome eller Firefox, kan du lige så nemt slette browserudvidelser, men trinene kan variere lidt.

  Når du fjerner systemdatalageret ved hjælp af ovenstående metoder, vil du snart finde din Mac med meget mere ledig lagerplads. Selvom alle disse metoder vil hjælpe dig med at få arbejdet gjort, vil du måske undgå besværet med at gennemgå hvert trin. Det er her tredjeparts Mac-rengøringsapps kan hjælpe dig med at automatisere de fleste af dine rengøringsprocesser.