Hvad er “Screen Door Effect” i VR?

“Skærmdørseffekten” opstår ofte, når man bruger moderne virtual reality-headset. Det ser ud til, at du ser verden gennem en mesh-skærm, og det er et resultat af de sorte, tomme mellemrum mellem pixels, når det ses tæt på.

Hvordan ser skærmdøreffekten ud?

Skærmdøre har mesh-skærme, og det ser ud som om du ser verden gennem et gitter, når du ser igennem dem. Det er præcis, hvordan skærmdøreffekten kan se ud i et virtual reality-headset.

Skærmdørseffekten ser ikke altid ens ud. Den visuelle effekt afhænger af det specifikke headset, du har på, og det indhold, du ser. Forskellige menneskers øjne og hjerner kan også opfatte skærmdørseffekten forskelligt. Og selvom to personer kan se den samme visuelle effekt, kan det irritere nogle mennesker mere end andre.

For pokker, én person på Reddit hævder endda, at skærmdørseffekten er mindre mærkbar, når du bruger et VR-headset, mens du er beruset – måske på grund af lidt slørere end normalt syn.

Hvad forårsager skærmdøreffekten?

Skærmdøreffekten (SDE) er en visuel artefakt forårsaget af displayet inde i headsettet. Moderne fladskærme bruger pixels, som er små individuelle elementer, der er lagt ud på panelet. Der er lidt plads mellem hver pixel. Det rum er ikke oplyst og er sort, og det resulterer i det sorte visuelle gitter, du nogle gange ser. Det er skærmdørseffekten.

Denne effekt er ikke ny for VR-headset, og den kan forekomme for andre typer skærme. Det er værre på VR-headset end andre moderne skærme, fordi vores øjne er så tætte og ser på panelet gennem linser, der forstørrer det. Du ser med andre ord på skærmen helt tæt på, så du kan se de enkelte pixels og mellemrummene mellem dem.

Men hvis du får dit ansigt lige op mod en anden skærm – forudsat at skærmen er lav nok opløsning – kan du muligvis også se de individuelle pixels og gitteret mellem dem på den skærm.

Hvordan kan skærmdøreffekten rettes?

Dette problem er mindre mærkbart på skærme med højere opløsning, som har højere pixels pr. kvadrattomme (PPI). Dette betyder, at pixels er pakket tættere sammen, og der er mindre plads mellem dem. Efterhånden som afstanden mellem pixels krymper, bliver skærmdøreffekten mindre mærkbar og kan praktisk talt elimineres.

Med andre ord har VR-headset brug for paneler med højere opløsning, og dette problem vil forsvinde, efterhånden som teknologien forbedres. Fremtidige VR-headset vil løse dette problem.

Problemet er værre på de første forbruger-VR-headset. For eksempel den første forbruger Oculus Rift og HTC Vive har 2160×1200 opløsningspaneler. Den dyrere HTC Vive Pro øger det til et 2880×1600 panel. Det gør pixels meget tættere. Nogle anmeldere proklamerede, at Vive Pro eliminerede skærmdørseffekten, mens PCWorld siger, at det er en “mærkbar forbedring”, der gør effekten meget mindre synlig.

Headsets kunne bruge andre tricks. Samsungs HMD Odyssey+ er et $500 Windows Mixed Reality-headset med en “anti-SDE AMOLED-skærm.” Samsung siger, at det “løser SDE ved at anvende et gitter, der spreder lyset, der kommer fra hver pixel, og replikerer billedet til områder omkring hver pixel. Dette gør mellemrummene mellem pixels næsten umulige at se.”

Andre mulige forbedringer kunne omfatte visuelle filtereffekter, der gør skærmdøreffekten mindre mærkbar og headsetlinser, der bruger mindre forstørrelse.

Sådan reducerer du skærmdørseffekten i dag

Skærmdørseffekten er blot en del af brugen af ​​et nuværende generations VR-headset. Intet trick vil eliminere det, men her er nogle råd:

Fokuser ikke på det. Seriøst, det er en visuel effekt, og den vil være mere mærkbar, hvis du er opmærksom på den og aktivt leder efter den. Vær opmærksom på det spil, du spiller, eller den oplevelse, du har, og prøv at fjerne de visuelle artefakter fra dit sind. Folk, der prøver VR for første gang, bemærker måske ikke engang dette problem, medmindre det bliver påpeget for dem. Dette er det vigtigste tip.

Du kan også prøve at spille spil med højere grafiske detaljer. Skærmdørseffekten er mest mærkbar, når du stirrer på en væg, der er ensfarvet, da du kan se det sorte net bryde den flade farve op. I modsætning hertil kan et detaljeret billede med mange farver, inklusive sorte, have en mindre mærkbar skærmdøreffekt. Skærmdørseffekten vil være mere mærkbar i nogle oplevelser end andre. Hvis det er særligt mærkbart i ét spil, kan du være sikker på, at det ikke vil være så mærkbart i dem alle.

Hvis det generer dig enormt, kan du altid opgradere dit headset til noget med et panel med højere opløsning. Det kan betyde handel med 500 $ HTC Vive for 1400 $ HTC Vive Pro, for eksempel. Skærmdørseffekten vil kun blive løst ved forbedret hardware. Fremtidige headset bør bringe paneler med højere opløsning til en lavere pris og forbedre oplevelsen for alle.

Selvom det ikke løser skærmdørseffekten, er det også værd at kalibrere dit headset korrekt for at sikre, at du har det bedst mulige billede. Det betyder, at du skal flytte dit headset op og ned på dit ansigt og justere linseafstanden, så den passer til dine øjne. Billedet vil i det mindste ikke se sløret ud. Læs dit VR-headsets dokumentation for mere information.

Men egentlig anbefaler vi, at du fjerner skærmdøreffekten og andre visuelle ufuldkommenheder. Fordyb dig i VR-oplevelsen og fokuser på det. VR-headset er stadig et nyt forbrugerprodukt, og i betragtning af den involverede teknologi, er det bare fantastisk, at de fungerer så godt, som de gør. Det er imponerende, at skærmdørseffekten ikke ser endnu værre ud!