Hvad er NTUSER.DAT-filen i Windows?

Gemt i hver brugerprofil er en fil med navnet NTUSER.DAT. Denne fil indeholder indstillinger og præferencer for hver bruger, så du bør ikke slette den og sandsynligvis ikke redigere den. Windows indlæser, ændrer og gemmer automatisk filen for dig.

NTUSER.DAT Indeholder dine brugerprofilindstillinger

Hver gang du ændrer udseendet og adfærden af ​​Windows og installerede programmer, uanset om det er din skrivebordsbaggrund, skærmopløsning eller endda hvilken printer der er standard, skal Windows huske dine præferencer, næste gang den indlæses.

Windows opnår dette ved først at gemme disse oplysninger i registreringsdatabasen i HKEY_CURRENT_USER-hive. Når du derefter logger ud eller lukker ned, gemmer Windows disse oplysninger i filen NTUSER.DAT. Næste gang du logger på, indlæser Windows NTUSER.DAT til hukommelsen, og alle dine præferencer indlæses i registreringsdatabasen igen. Denne proces giver dig mulighed for personlige indstillinger, der er unikke for din brugerprofil, som din valgte skrivebordsbaggrund.

Navnet NTUSER.DAT er en tilbageholdelse fra Windows NT, først introduceret med Windows 3.1. Microsoft bruger DAT-udvidelsen med enhver fil, der indeholder data.

Hver bruger har en NTUSER.DAT-fil

Windows havde ikke altid fuld understøttelse af brugerprofiler. I de tidlige versioner, da du startede Windows, så alle brugere af computeren det samme skrivebord, filer og programmer. Nu understøtter Windows bedre flere brugere på den samme maskine, og det gør det ved at placere en NTUSER.DAT-fil i hver brugers profil. Du kan komme dertil ved at åbne File Explorer og enten browse til:

C:Brugere*DitBrugernavn*

eller ved at skrive:

%userprofile%

ind i File Explorers adresselinje, og tryk derefter på Enter.

Hvis du ikke kan se NTUSER.DAT endnu, skal du ikke bekymre dig. Microsoft har ikke til hensigt, at du skal redigere eller slette denne fil, så de skjuler den. Du kan aktivere indstillingen Vis skjulte filer for at gøre filen synlig.

Du vil sikkert bemærke, at der udover en NTUSER.DAT-fil også er en eller flere ntuser.dat.LOG-filer. Hver gang du foretager en ændring, gemmer Windows dine nye præferencer i filen NTUSER.DAT. Men først laver den en kopi og omdøber den til ntuser.dat.LOG (plus et øget tal) for at sikkerhedskopiere dine tidligere indstillinger. Selv Microsoft ved, at du altid bør sikkerhedskopiere dine indstillinger og filer.

Slet ikke filen NTUSER.DAT

Du bør aldrig slette din NTUSER.DAT-fil. Fordi Windows er afhængig af det for at indlæse dine indstillinger og præferencer, vil fjernelse af det ødelægge din brugerprofil. Næste gang du logger på, vil du se en prompt om, at Windows ikke kan logge ind på din konto.

På trods af forslaget om, at det at logge ud og derefter ind igen kan løse problemet, vil du se den samme meddelelse igen. Hvis du forsøger at oprette en almindelig NTUSER.DAT-fil til at erstatte den manglende instans, vil du opleve en løkke under førstegangsopsætningsdialogen, og Windows vil aldrig afslutte med at logge ind.

NTUSER.DAT-filen er normalt ikke en stor fil, der spænder mellem 3 megabyte på en af ​​vores nye computere til 17 megabyte på en pc, vi har brugt i et par år. Sletning vil typisk ikke genvinde meget plads, men resultaterne kan være katastrofale. Hvis en brugerprofil ikke er nødvendig, er det bedst at fjerne brugerkontoen via Windows.

Du skal nok heller ikke redigere den. Nogle administratorer kan gøre dette for at foretage hurtige ændringer for mange brugere, men hvis du ikke er forsigtig, kan du forårsage problemer, der er svære at løse.

Den bedre ting at gøre er at bruge regedit til at foretage ændringer i registreringsdatabasen. At arbejde i registreringsdatabasen er også noget, du bør gøre med forsigtighed, men der er en god chance for, at du kan finde en guide, der vil lede dig gennem de nødvendige trin. Når du har redigeret registreringsdatabasen, vil dine nye indstillinger blive gemt i filen NTUSER.DAT, næste gang du logger af eller lukker ned.