Hvad er Motion Smoothing på et tv, og hvorfor hader folk det?

Hvis du lige har købt et nyt tv, undrer du dig måske over, hvorfor alt, hvad du ser, føles uhyggeligt hurtigt og glat, som om du ser en live-udsendelse hele tiden. Du forestiller dig ikke ting: Dit TV lider muligvis af Motion Smoothing.

Hvad er Motion Smoothing, og hvordan virker det?

Hver tv-producent kalder deres specifikke teknologi ved et andet navn, selvfølgelig af markedsføringsmæssige årsager. Action Smoothing, TruMotion, Motionflow – disse er alle navne for den samme funktion: få dit tv’s billede til at føles jævnere. Og det er bevægelsesudjævning. Det er også kendt som “sæbeopera-effekten”, fordi lavbudget-sæbeoperaer plejede at have billige videokameraer, der producerede en højere billedhastighed, video med et mere jævnt udseende.

De fleste tv-shows, film og udsendelser optages med 24 eller 30 billeder i sekundet (fps, også kaldet “hertz” eller “Hz”), hvilket er hurtigt nok til, at øjet kan opfatte dem som jævn video og ikke et hakkende diasshow. Den standard, de fleste tv’er og skærme er i stand til, er dog 60 Hz, og nogle dyrere skærme klokkes ind ved 120 Hz og endda 240 Hz.

Men film og tv-serier er stadig 30 fps, hvilket giver et problem: hvad er meningen med 60hz-skærme, hvis det indhold, du ser, kun opdateres med halvdelen af ​​det? Filmens opdateringshastighed ændrer sig ikke foreløbig, så det er her “Motion Smoothing” kommer ind i billedet. Motion smoothing forsøger at løse dette problem ved at gætte på de 30 billeder, der mangler i hvert sekund, normalt ved at sammenligne før og efter skudt og forsøgte at finde mellemvejen mellem dem to.

Hvorfor er det sådan et problem?

De fleste mennesker har problemer med bevægelsesudjævning. Når alt kommer til alt, har vi brugt år på at træne vores hjerner til at nyde film og tv-serier, der er filmet med 24 eller 30 fps, og vores hjerner er kommet til at tænke på, at det er, hvordan en film eller et tv-program skal se ud.

Tv-producenter forsøger på den anden side bare at reklamere for større tal til forbrugerne. 240 Hz må være bedre end 120 Hz og meget bedre end 60 Hz, ikke? Nå, nogle gange er det, ja – især når indholdet er designet til det.

Men de fleste forbrugere nyder ikke de højere billedhastigheder på det meste af det indhold, de ser. At se indhold filmet med 24 eller 30 fps ser særligt mærkeligt ud på tv’er, der kører ved 120 Hz og derover. Den vanvittigt jævne bevægelse får videoen til nærmest at virke ægte, hvilket bryder biografens fordybelse fuldstændig. Helt ærligt, det føles ofte mere som om du ser en dokumentarfilm bag kulisserne om filmen end selve filmen.

For nogle ting giver bevægelsesudjævning mening. Live action sport og videospil har for eksempel indhold i hurtig bevægelse, der kunne bruge lidt mere klarhed. Desværre bryder to andre problemer forbundet med motion smoothing også disse to use cases.

For sport går tingene nogle gange så hurtigt, at udjævningsalgoritmen ikke ved, hvad den skal gøre, og ender med at producere et mærkeligt, ofte sløret billede i stedet for en klar “imellem”-ramme. Denne defekt, som resulterer i forkerte billeder eller fejlbilleder, kaldes artefakter.
For videospil ødelægger den ekstra input-lag, der kræves for at tilføje motion smoothing fuldstændigt at kunne spille spillet effektivt. Betjeningen føles træg og reagerer ikke, hvilket er grunden til, at de fleste tv’er tilbyder en “Game Mode”, der deaktiverer bevægelsesudjævning og andre avancerede billedeffekter.

Og andre former for indhold, såsom kabelnyheder eller reality-tv, kan stadig se uhyggeligt ud, selvom det ikke er “biograf”.

Har jeg det? Hvordan slipper jeg af med det?

Du vil sikkert bemærke, hvis dit TV havde det aktiveret. Hvis du har et nyere, navngivet tv, er bevægelsesudjævning muligvis aktiveret som standard. Det meste af tiden er muligheden for at slå den fra skjult i billedindstillingerne i menuen, men hvis du ikke kan finde den, kan du læse vores guides til hvordan du deaktiverer effekten for Samsung, LG, Sony, Vizio, og Roku TV’er.

Ellers skal du konsultere dit tv’s manual og supportwebsted.