Hvad er forskellen mellem 5G og 5GHz Wi-Fi?

5G og 5 GHz Wi-Fi bruges begge til trådløs forbindelse, men de har ikke andet til fælles. Enhver, der refererer til “5G Wi-Fi” betyder faktisk 5 GHz Wi-Fi, hvilket er forskelligt fra 5G-mobilstandarden.

5G er den nye mobilstandard

Du vil snart høre meget mere om 5G. Det er en cellulær standard og er efterfølgeren til 4G LTE og 3G. 5G står for “femte generation”, da det er den femte generation af denne cellulære standard.

5G er designet til at være meget hurtigere og have lavere latenstid end 4G LTE. Du vil begynde at se de første 5G-smartphones i 2019, og mobilselskaber som AT&T, T-Mobile, Sprint og Verizon vil udrulle deres 5G-mobilnetværk. 5G kan forvandle din hjemmeinternetforbindelse ved også at levere hurtig bredbåndsinternettjeneste trådløst.

Mens 5G er en spændende ny standard, har det intet at gøre med Wi-Fi. 5G bruges til mobilforbindelser. Fremtidige smartphones understøtter muligvis 5G og 5 GHz Wi-Fi, men nuværende smartphones understøtter 4G LTE og 5 GHz Wi-Fi.

5GHz er et af to bånd til Wi-Fi

Wi-Fi har to frekvensbånd, du kan bruge: 2,4 GHz og 5 GHz. 5 GHz er den nyere. Det kom i bred brug med 802.11n Wi-Fi-standarden, som oprindeligt blev udgivet tilbage i 2009. Det er stadig en del af moderne Wi-Fi-standarder som 802.11ac og Wi-Fi 6.

  Sådan slår du lyden fra ved at trykke på bagsiden af ​​din iPhone

5 GHz Wi-Fi er fantastisk. Det tilbyder flere ikke-overlappende kanaler, hvilket gør det meget mindre overbelastet. Det er fremragende på steder med meget Wi-Fi-overbelastning, såsom lejlighedsbygninger, hvor hver lejlighed har sin egen router og Wi-Fi-netværk. 5 GHz Wi-Fi er også hurtigere end 2,4 GHz Wi-Fi.

Men på trods af de langsommere hastigheder og øget overbelastning har 2,4 GHz Wi-Fi stadig sine fordele. 2,4 GHz dækker et større område end 5 GHz og er bedre til at gå gennem vægge takket være de længere radiobølger. Disse kortere 5 GHz radiobølger giver en hurtigere forbindelse, men de kan ikke dække så meget jord.

Hvis du selv har en rimelig moderne router, er det sandsynligvis en dual-band router, der understøtter både 5 GHz og 2,4 GHz Wi-Fi på samme tid.

Vi har set folk bruge udtrykket “5G Wi-Fi” til at henvise til 5 GHz Wi-Fi, men det er forkert. De betyder “5GHz Wi-Fi.”

Hvorfor siger nogle Wi-Fi-netværk, at de er “5G”?

For at gøre tingene lidt mere forvirrende navngiver folk nogle gange deres netværk ting som “Mit netværk” og “Mit netværk – 5G”. Det er ret misvisende, men det var ikke for forvirrende, før 5G kom. Her er “5G” bare en forkortelse for “5 GHz.”

  Sådan forlader du et slapt arbejdsområde

Dette skyldes, at Wi-Fi-routere, der understøtter 5 GHz Wi-Fi, kan konfigureres på flere forskellige måder. Disse routere kan hoste både et 2,4 GHz- og 5 GHz-netværk på én gang, hvilket er nyttigt for ældre enheder, der kun understøtter 2,4 GHz, eller større områder, hvor enheder kan bevæge sig uden for 5 GHz-området, men stadig er inden for 2,4 GHz-området.

Hvis begge Wi-Fi-netværk hedder det samme – for eksempel hvis både dine 2,4 GHz- og 5 GHz-netværk hedder “Mit netværk” – vil hver tilsluttede smartphone, bærbare computer eller anden enhed automatisk skifte mellem netværkene ved at vælge 5 GHz-netværk og droppe til 2,4 GHz-netværket, når det er nødvendigt. Det er i hvert fald målet. I virkeligheden gør mange enheder dette ikke ordentligt og kan bare oprette forbindelse til 2,4 GHz-netværket, eller de kan forsøge at oprette forbindelse til 5 GHz-netværket og mislykkes.

Det er derfor, folk ofte konfigurerer deres routere til at have to separate Wi-Fi-netværksnavne. En kunne hedde noget som “Mit netværk – 2,4 GHz” og en anden noget i stil med “Mit netværk – 5 GHz.” Begge hostes af den samme router, men den ene er 2,4 GHz, og den anden er 5 GHz. Du kan derefter vælge, hvilket netværk du vil oprette forbindelse til på dine enheder. Selvfølgelig behøver du ikke bruge informative navne som dette – du kan navngive en “Lime” og en “Citron”, hvis du ville.

  Sådan grupperes billeder og figurer i MS Word

Hvorfor siger folk “5G Wi-Fi”?

5G er en ret ny standard. Nogle mennesker begyndte at kalde 5 GHz Wi-Fi “5G Wi-Fi” tilbage i de dage, hvor 3G og 4G LTE var de dominerende cellulære standarder.

Det hed det aldrig officielt, men det var et kortere navn, nogle mennesker brugte. Det er ligesom, hvordan så mange mennesker kaldte iPod Touch for “iTouch”. Det var ikke det officielle navn, men alle vidste, hvad de talte om.

Men nu hvor 5G er ved at blive lanceret i forbrugerenheder, er “5G Wi-Fi” bare forvirrende og uklart. Når du ser udtrykket “5G” forbundet med Wi-Fi, refererer det sandsynligvis kun til 5 GHz Wi-Fi.

Men i de fleste tilfælde vil “5G” referere til den nye cellulære standard. Og efterhånden som 5G breder sig, bør folk forhåbentlig begynde at være lidt mere præcise for at undgå forvirring.

Billedkredit: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.