Hvad er Focus Stacking?

En stor del af fotografiet er at finde på kreative måder at overvinde grænserne for fysikkens love. En af disse teknikker er fokusstabling.

Selv vidvinkelobjektiver ved smalle blændeåbninger – en kombination, der giver dig den bredest mulige dybdeskarphed – kan ikke have både den ekstreme forgrund og ekstreme baggrund i skarpt fokus. Du kan komme tæt på, men hvis der f.eks. er en sej skal lige foran dig, og noget andet af interesse i det fjerne, vil den ene eller begge af dem være en smule slørede. Bare se på dette billede.

Selvom det ikke er dårligt, så er skallen mindre skarp, end jeg kunne tænke mig, mens slottet på øen er i fokus, eller så meget i fokus som muligt med min opsætning.

Her er et billede, hvor jeg fokuserede på skallen i stedet for.

Selvom det ser meget det samme ud ved webopløsning, når du zoomer ind på højopløsningsfilen, kan du se skallen er i skarpere fokus – se på ringene omkring skallen samt de små småsten i nærheden for at se det – mens slottet på øen er det ikke.

Det er her fokusstabling kommer ind i billedet. Det er en teknik, der kombinerer flere billeder til et enkelt sammensat billede, der har en dybdeskarphed, som er umulig at få i det virkelige liv. Her har jeg stablet de to billeder ovenfor.

Se nærmere, og både skallen og slottet er skarpe.

Ret fantastisk, ikke? Lad os se på, hvordan man gør det. Jeg vil demonstrere dette ved hjælp af Photoshop, men du burde være i stand til at replikere denne teknik i de fleste gode billedredigeringsprogrammer.

Hvornår skal man bruge fokusstabling

Fokusstabling er nyttig, hver gang du ønsker en dybdeskarphed i dine billeder, som du ikke kan få optisk. De to primære gange, det sker, er, når du optager landskaber med noget, der sker i både forgrunden og baggrunden, som i eksemplet ovenfor, eller når du laver makrofotografering. Det meste af resten af ​​tiden behøver du ikke bruge fokusstabling, da dine objektiver og kamera giver dig nok dybdeskarphed.

Optagelse til fokusstabling

Fokusstabling starter med kameraet. Få ting galt her, og ingen mængde af Photoshop-arbejde vil redde dit billede.

Start med at gennemgå din normale proces, og indtast de korrekte eksponeringsindstillinger. På et tidspunkt vil du indse, at for at få alt i fokus, skal du bruge fokusstabling.

Når du har lagt dig fast på din endelige komposition, skal du låse dit kamera på et stabilt stativ og skifte til manuel eksponering. Du ønsker, at der skal være så lidt variation mellem de to skud som muligt.

Skift derefter dit objektiv til manuel fokustilstand. Dette er en af ​​de situationer, hvor du vil få de bedste resultater ved at gøre tingene i hånden. Tænd for live view-skærmen og zoom ind til det maksimale – det er normalt 10x – på forgrunden. Drej fokusringen, indtil den ser så skarp ud som muligt, og tag derefter dit første billede.

Brug derefter live view-skærmen til at zoome ind på det, der er i baggrunden. Juster igen dit fokus, indtil det er skarpt, og tag dit billede.

To rammer er normalt nok, men hvis du arbejder med bredere blændeåbninger eller bare vil være sikker, kan du tage et tredje billede og fokusere et sted i midten.

Fokus stable billeder i post

Hvis du laver en masse fokusstabling eller ønsker at blande et dusin billeder for at få perfekte makrobilleder, bør du tjekke ud dedikeret fokus stacking software som Helicon. Den er designet til at fungere i ekstreme situationer. På den anden side, hvis du ønsker at udvide dybdeskarpheden i dine landskabsbilleder, så vil du sandsynligvis have det fint med den billededitor, du allerede bruger. Jeg vil vise det med Photoshop. For at følge med skal du være bekendt med, hvordan lagmasker fungerer. Hvis du ikke er det, så tjek vores fulde guide til lag og lagmasker, før du fortsætter.

Åbn alle de rammer, du vil blande i et enkelt dokument. For at gøre det i Photoshop skal du gå til Filer > Scripts > Indlæs filer i stakken. Klik på “Gennemse” og vælg filerne. Marker afkrydsningsfeltet “Forsøg på automatisk at justere kildebilleder” – det vil rette enhver lille stativ-slingre – og klik derefter på “OK”.

Da forskellene mellem de to billeder nok er ret subtile, anbefaler jeg at zoome ind til 100 % og derefter omdøbe dine lag for at gøre det nemt for dig at huske, hvilket lag der er fokuseret hvor. Jeg kan godt lide at lægge laget, hvor baggrundsobjekterne er i fokus, øverst, men det gør ikke den store forskel.

Vælg det øverste lag og gå til Layer > Layer Mask > Reveal All.

Vælg børsteværktøjet (tastaturgenvejen er B), og sørg for at have en flot, stor, blød børste.

Vælg masken, og begynd at male med sort over de områder af rammen, der er lidt ude af fokus. Jeg har slået det nederste lag fra for at give dig en idé om, hvor jeg maskerer.

Zoom ind, skift frem og tilbage mellem lagene, og mask ting, så alt passer fint mellem de to rammer. Hvis du har brug for det, kan du bruge mere avancerede udvælgelsesværktøjer.

Når du er færdig, burde du problemfrit have blandet de to rammer til et enkelt billede med en udvidet dybdeskarphed.

Fokusstabling er sandsynligvis ikke noget, du skal bruge meget, men det er en praktisk teknik at kende. Bare sørg for at få tingene rigtigt på stedet.