Hvad er en ISO-fil? Sådan åbner du ISO-billedfiler

ISO-filer bruges til at distribuere software. I sin kerne er en ISO-fil et arkivfilformat, der kan indeholde flere filer i den, og disse filer kan være usædvanlig store i størrelse. En ISO-fil vil komprimere disse filer betydeligt og ofte reducere størrelsen med et par GB, hvilket gør den ideel til at distribuere operativsystemfiler.

ISO betydning

Et ISO-billede er dybest set et andet udtryk, der bruges til ISO-filer. Ordet ‘billede’ opfattes nogle gange for at betyde, at denne særlige fil er et ‘snapshot’ af en bestemt fil eller et bestemt operativsystem, der kan bruges til at gendanne en computer eller fil.

ISO-filer opstod med stigningen i optiske drev (cd- og dvd-brændere). Cd- og dvd-drev er ved at nå slutningen af ​​deres liv, da mange mennesker nu foretrækker at bruge USB’er og/eller eksterne drev til at overføre data, men ISO-filformatet lever.

  Se og sammenlign versioner af vedhæftede filer i Gmail-tråde [Chrome]

Mens nogle ISO-filer kan indeholde operativsystemer, er det ikke alle, der gør det. Andre kan indeholde software eller kopier/arkiver/snapshots af filsystemer.

Sådan ‘åbner’ et ISO-billede eller -fil

Et ISO-billede eller en ISO-fil kan åbnes på forskellige måder. Metoden du bruger afhænger af, hvad filen skal bruges til.

Monter ISO-billede

Et ISO-billede kan monteres som et virtuelt optisk drev. Ligesom et USB-drev eller et eksternt drev er monteret på Windows 10, kan ISO-filen monteres, så systemet tror, ​​at der er et optisk drev knyttet til systemet, som har data på sig.

Åbn File Explorer.
Naviger til den ISO-fil, du vil montere.
Vælg filen og højreklik på den.
Vælg indstillingen Mount fra kontekstmenuen.
Når den er monteret, skal du gå til denne pc, og filen vises som et optisk drev.
Dobbeltklik på det virtuelle optiske drev, og gennemse filerne i det.

Brænd ISO-billede

For ISO-billeder, der er operativsystemer og er beregnet til at blive installeret på en pc, skal du brænde ISO-billedet til et USB-drev. Dette skyldes, at filen skal ‘læses’ af en pc, der ikke har et desktop-operativsystem installeret, eller uden for desktop-operativsystemet.

  Sådan ser du Netflix med dine venner online

Før du brænder et ISO-billede, bør du vide;

Hvilket operativsystem er der i.
Hvor stor USB skal være, for at ISO-billedet kan brændes og køre med succes.
Formatet USB skal være.
Partitionsskemaet, der skal bruges ved brænding af ISO-billedet (GPT eller MBR).

Du skal installere en tredjepartsapp for at brænde et ISO-billede. Der er en hel del tilgængelige værktøjer, men til Windows 10 anbefaler vi at bruge Rufus. Vi anbefaler også at bruge en USB, der ikke har andet på sig. Det vil blive formateret, og alle data på det vil gå tabt.

Hent og køre Rufus.
Tilslut den USB, du vil brænde ISO-billedet til din computer.
I Rufus skal du vælge billedet, partitionsstilen og filsystemet, der skal bruges til USB, når ISO-billedet brændes.
Klik på Start.

  Prøver du at finde en gammel ven? Her er 5 tips til at få det til at ske

Det kan tage noget tid at brænde et ISO-billede. Vær tålmodig og lad Rufus arbejde uden at afbryde det.

Udtræk ISO-billede

Et ISO-billede eller en ISO-fil er et arkivformat, hvilket betyder, at det kan udpakkes. Hvis du har en Windows 10 ISO-fil, kan du udpakke den og køre filen Setup.exe inde i den.

Installer et arkivudtræksværktøj som 7-Zip på dit system.
Åbn File Explorer og naviger til ISO-filen.
Højreklik på ISO-filen, og vælg indstillingen fra arkiv eller udpak.

Brug apps til at læse ISO-billede

Nogle ISO-billedfiler kan også ‘læses’ af andre apps. Et eksempel på dette er VirtualBox, som kan installere et OS fra et ISO-image. Få ISO-billeder skal bruges på denne måde, og ofte kan sådanne ISO-billeder også brændes til et USB-drev.

Hvad er en ISO-fil? KONKLUSION

ISO-filer er arkivfiler, hvilket betyder, at du kan støde på dem på Windows 10, på macOS og på Linux. Du vil sandsynligvis bruge forskellige værktøjer til at få adgang til filen afhængigt af operativsystemet. ISO-filer kan monteres og brændes på alle tre operativsystemer.