Hvad er en hovedtelefonsplitter, og hvordan fungerer den?

Har du nogensinde været på en lang rejse med en ven og ønsket, at du kunne se det samme show eller musik, mens du rejser? I en bil kan du bare tænde for radioen og spille, hvad du vil. Men på et tog, et fly eller anden offentlig transport er det meget ubetænksomt for dine medrejsende at sprænge det medie, du ser. Det er her, den ydmyge hovedtelefonsplitter kommer ind. Du har sikkert set dem i brug, men hvordan virker en hovedtelefon splitter faktisk adskille lyden for to sæt hovedtelefoner uden at miste nogen kvalitet?

DAGENS MUO-VIDEO

RUL FOR AT FORTSÆTTE MED INDHOLD

Hvad er en hovedtelefonsplitter?

I sin essens er en hovedtelefonsplitter en kompakt enhed designet til at gøre det muligt for flere lyttere at benytte en enkelt lydkilde samtidigt uden at fortynde den auditive oplevelse. Med et enestående hanstik i den ene ende og et udvalg af hunstik i den anden, giver det flere hovedtelefoner eller øretelefoner mulighed for at forbinde med en enestående outputenhed.

Dens enkelhed kan dog være vildledende. Splitterens virkelige magi ligger i dens evne til at replikere et lydsignal nøjagtigt, hvilket sikrer, at hver tilsluttet lytter modtager den samme auditive oplevelse.

Hvordan virker en hovedtelefonsplitter?

En hovedtelefonsplitter “deler” ikke bare lyden. I stedet kanaliserer den lydsignalet fra den primære kilde, deler det op og sender det til hver tilsluttet hovedtelefon. Nu kan man undre sig over, om denne opdeling fortynder lydkvaliteten? Overraskende nok nej.

Tænk på lydsignalet som en strømmende flod. En splitter skaber effektivt flere kanaler fra denne flod, men sikrer, at hver bærer den samme mængde vand. På samme måde bevarer lydsignalet sin integritet og leverer den originale lydkvalitet til hvert sæt hovedtelefoner. Dette sikrer, at når to personer bruger en splitter til at lytte til en sang fra en telefon, vil begge opleve lyden i sin fulde rigdom og dybde, præcis som kunstneren havde tænkt sig.

Bemærk, at vi primært diskuterer kablede hovedtelefoner (af mange grunde er kablede bedre end trådløse!). Hvis du har trådløse hovedtelefoner, er der måder, hvorpå du kan forbinde flere Bluetooth-enheder til Windows.

Findes der forskellige typer hovedtelefonsplittere?

Ja, der er flere typer hovedtelefonsplittere, men du vil typisk støde på en af ​​følgende:

Billedkredit: Jakob Berg/Shutterstock

  • Y-splitter: Den mest grundlæggende type hovedtelefonsplitter, den almindeligt set “Y-splitter”, forgrener sig i en “Y”-form. Spidserne på Y har begge en 3,5 mm jack-indgang, mens halen har et 3,5 mm jack-stik til at forbinde til kildeenheden.
  • Multi-Splitter: Disse splittere ligner mere en splitter-hub, der tillader flere 3,5 mm jackstik at input til en enkelt enhed. Du vil typisk finde disse med mindst tre porte, hvis ikke flere.
  • Lydstyrkesplitter: Nogle avancerede hovedtelefonsplittere kan leveres med individuelle in-line lydstyrkekontroller eller andre mediekontroller.

Der er en anden type hovedtelefonsplitter at overveje, en der relaterer til moderne enheder.

Med den gradvise udfasning af det ærværdige 3,5 mm stik på smartphones og andre enheder er USB-C blevet standardporten for de fleste enheder. Du kan nu købe en USB-C hovedtelefonsplitter, som er, som den lyder: I stedet for et indgangsstik på 3,5 mm er der i stedet et USB-C stik.

Som en lille sidebemærkning kan du også hente lignende splittere, der giver dig mulighed for at oplade din enhed ved hjælp af USB-C én port og lytte til lyd ved hjælp af et 3,5 mm stik på det modsatte kabel eller input – potentielt et praktisk værktøj.

Sådan vælger du en hovedtelefonsplitter

Når det kommer til hovedtelefonsplittere, tager du den billigste løsning og går, ikke? Eller måske er det et øjeblik i elektronikbutikken i lufthavnen, hvor du indser, at det kunne være rart at dele lyd?

Billedkredit: Kovalchuk Oleksandr/Shutterstock

Selvom hovedtelefonsplittere måske ikke er det mest teknologitunge sæt, du nogensinde har købt, er der bestemt et par overvejelser.

Antal havne

Det burde være en selvfølge, men hvor mange mennesker vil du forsøge at dele lyd med? Sørg for at købe en hovedtelefonsplitter med nok porte. En y-splitter er ofte nok, da deling af en enkelt lydkilde gennem kablede medier på denne måde er noget af en sjældenhed.

Materialer

Stik

Stikkene (hanstikket og hunstikkene) er afgørende komponenter i en splitter, da de sikrer en korrekt grænseflade med enheden og hovedtelefonerne.

  • Guldbelagt: Guld er en fremragende leder af elektricitet og er modstandsdygtig over for korrosion. Guldbelagte stik giver ofte en renere signaloverførsel og holder længere uden at plette eller slides.
  • Nikkelbelagt: Nikkel er et andet almindeligt anvendt materiale, selvom det måske ikke er så ledende eller korrosionsbestandigt som guld. Det er dog generelt mere overkommeligt.

Kabler

Kablet, der forbinder stikkene i en splitter, spiller en væsentlig rolle i signaltransmission.

  • Oxygen-frit kobber (OFC): OFC er kendt for sin høje ledningsevne og renhed, hvilket sikrer minimalt signaltab. Det bruges ofte i premium lydudstyr.
  • Fortinnet kobber: Fortinning, eller belægning af kobberet med et lag tin, øger dets modstandsdygtighed over for korrosion og oxidation. Det er et billigere alternativ til OFC, men tilbyder stadig anstændig signaltransmission.

Du kan også overveje det eksterne kabelhus, men dette er bestemt nede på listen. Men noget som TPE eller et flettet kabel ville være en god mulighed og holde din hovedtelefonsplitter i god stand.

2 problemer med hovedtelefonsplittere

Det meste af tiden er hovedtelefonsplittere plug-and-play. Men der er et eller to problemer, du kan støde på med hovedtelefonsplittere.

Strømfordelingsproblemer er et af de mest almindelige problemer med hovedtelefonsplittere. Nogle splittere fordeler ikke strømmen og lydstyrken korrekt, hvilket fører til, at det ene sæt hovedtelefoner modtager klarere eller højere lyd end det andet.

For at imødegå dette er det værd at købe og teste før du rejser, selvom det åbenbart ikke altid er muligt. Du kan altid åbne hovedtelefonsplitterne, hvor du køber dem, teste dem og derefter returnere dem, hvis de ikke virker, selvom dette muligvis ikke virker (og butikken accepterer muligvis ikke en refusion, og skyder skylden på dine hovedtelefoner i stedet).

Desuden bør køb af en avanceret hovedtelefonsplitter hjælpe med at beskytte mod lav lydstyrke, signalinterferens og andre problemer. Bedre materialer og byggekvalitet spiller ind.

Som følge af dette er det andet problem, du kan støde på, generelt materialer af dårlig kvalitet eller et sæt hovedtelefonsplittere, der let går i stykker. Igen, at købe en lidt højere kvalitet hovedtelefonsplitter bør hjælpe dig med at undgå disse problemer. Du kan også overveje at udskifte 3,5 mm-stikket, hvis det er blevet et problem på dine hovedtelefoner.

Del din musik med alle

Hovedtelefonsplittere kan være en blandet taske. Jeg er sikker på, at de fleste mennesker har forsøgt at bruge en hovedtelefonsplitter og fundet en indgang ekstremt stille, eller at den skaber baggrundsstøj eller andet.

At købe en højkvalitets splitter fra et velkendt mærke bør afhjælpe disse problemer, og hvis du kan, skal du altid teste den før du køber (eller i det mindste før du rejser!).