Hvad er Denuvo, og hvorfor hader spillere det?

Denuvo er en anti-piratkopiering (DRM) løsning, som spiludviklere kan vælge at inkludere i deres spil. Spillere har været kede af Denuvo i årevis, og tilsyneladende af en god grund: Denuvo bremser spil, ifølge de seneste tests.

Hvad er Denuvo?

Denuvo er en DRM-løsning (Digital Rights Management) til spiludviklere. De kan licensere Denuvo og integrere det i deres pc-spil. Hvis de gør det, giver Denuvo-softwaren anti-piratbeskyttelse. Det er designet til at gøre det sværere for folk at “knække” spil og distribuere dem gratis. Ifølge Denuvo “stopper den den reverse engineering og debugging”, der kræves for at knække et spil.

Ingen anti-piratløsning er perfekt, men Denuvo lover det “længste revnefri udgivelsesvindue.” Med andre ord håber spiludviklere, at deres spil ikke bliver knækket i et stykke tid, hvilket tvinger folk, der ellers ville piratkopiere spillet, til at købe det, hvis de vil spille spillet uden at vente.

Denuvo er ikke et ekstra stykke software, der er installeret på din computer, og du vil ikke se det på din liste over installeret software. Et spil, der bruger Denuvo, har Denuvo anti-piratsoftware integreret i sin kode. Hvis spillet kører, kører Denuvo som en del af spillet. Enhver, der vil knække et spil, skal omgå Denuvo-beskyttelsen, hvilket gør den proces sværere.

  De bedste Google Sheets-tilføjelser

Gør det ondt i spillets ydeevne?

Fair-mindede spillere bør ønske, at spiludviklere tjener penge på at sælge deres spil. Men det er ikke det, det handler om. Som det ofte sker med anti-piratløsninger, har spillere længe indvendt, at Denuvo skaber problemer for legitime, betalende kunder.

Denuvo hævder, at dette er nonsens. Den officielle Denuvo hjemmeside siger “Anti-Tamper har ingen mærkbar effekt på spillets ydeevne, og Anti-Tamper er heller ikke skyld i eventuelle spilnedbrud af ægte eksekverbare filer.”

Men der er mange beviser for det modsatte. Direktøren for TEKKEN 7 gav Denuvos DRM skylden for ydeevneproblemer i pc-versionen af ​​spillet, for eksempel – et sjældent tilfælde, hvor en spiludvikler, snarere end blot en spiller, bankede Denuvo.

Nogle spiludviklere har fjernet Denuvo fra deres spil efter udgivelsen. Overlord Gaming kørte nogle benchmarks på med-Denuvo- og uden-Denuvo-versionerne af disse spil. Som Ekstrem Tech bemærker, Denuvo forårsager præstationsproblemer i næsten alle testede spil. Fra længere indlæsningstider til fald i billedhastigheden ser Denuvos beskyttelse ud til at bremse tingene. Ydeevnen forbedres nogle gange med 50 %, efter at Denuvo er fjernet af udvikleren.

Stopper det med revner?

Det er tydeligt, hvorfor spillere ikke kan lide Denuvo. Men spiludviklere bliver ved med at bruge det, fordi det sænker crackers og gør piratkopiering vanskeligere – nogle gange.

Du kan se hvor lang tid det tog, før Denuvo-spil blev knækket. Nogle spil, som DOOM, blev knækket på deres udgivelsesdag. Nogle, som Sonic Mania, blev knækket en uge efter udgivelsen. Men Denuvo ser ud til at købe en masse tid til en del spil – Assassin’s Creed: Origins blev ikke knækket i 99 dage.

  Sådan genstarter du en router på den rigtige måde

Det er en ret stor sag for spiludviklere. Det betyder, at spillere skulle købe spillet, hvis de ville spille det inden for de første tre måneder, hvilket – i teorien – sikrer mere salg.

Denuvos hjemmeside indeholder stolt et citat tilskrevet Square Enix: “Det er takket være jer, at folk er nødt til at købe spillet.”

Selvom Denuvo forårsager problemer for legitime spillere, er det let at se, hvorfor spiludviklere bliver ved med at vælge at bruge det i deres spil. Heldigvis er nogle – men ikke engang de fleste – udviklere flinke nok til at lappe Denuvo ud senere. Det er ret unødvendigt, efter at spillet allerede er blevet knækket.

Spillere kan ikke lide Denuvo, men det gør spiludviklere

I bedste fald ville Denuvo absolut intet gøre for dig, hvis du er en spiller, der lovligt har købt spillet. I værste fald forårsager Denuvo ydeevneproblemer og betyder, at du har brug for et dyrere grafikkort og hurtigere CPU for at spille de nyeste spil. Det forværrer oplevelsen for betalende kunder. Folk med lavere hardware tager hovedparten af ​​skaden, da avancerede gaming-pc’er kan klare problemerne og stadig levere meget spilbar ydeevne.

  Sådan underspændes en CPU for at øge pc-ydelsen

Lad os for argumentets skyld sige, at Denuvo har ret, og at Denuvo i sig selv ikke er et problem. Det ville betyde, at spiludviklere ofte forårsager problemer, når de tilføjer Denuvo til deres spil. Så måske er problemet, at spiludviklere ikke forstår Denuvo ordentligt. Men uanset hvad, så er det en værre oplevelse for spillere.

Desværre ser det ikke ud til, at spiludviklere snart vil stoppe med at bruge Denuvo. Bortset fra en seriøs boykot af spil, der inkluderer Denuvo – noget der dukker op i den lejlighedsvise negative Steam-anmeldelse, men som ikke virker som en trussel, spiludviklere er bekymrede for – tror spiludviklere, at de vil tjene flere penge ved at inkludere Denuvo, og de kan have ret.

Forhåbentlig kan en fremtidig version af Denuvo eller et andet konkurrerende anti-pirateriprogram opnå de samme mål for udviklere, mens de er lettere på ressourcerne.

Ikke alle bruger Denuvo

Nogle spiludviklere går selvfølgelig den anden vej. CD Projekt Red bruger overhovedet ingen anti-piratsoftware i The Witcher 3. Alle kan downloade og afspille det. Som medstifter af CD Projekt Red og GOG sætter det:

Men piraterifaktoren var irrelevant, for vi kan ikke tvinge folk til at købe ting. Vi kan kun overbevise dem om at gøre det. Vi tror fuldstændig på guleroden, ikke på pinden.

Medmindre mange flere spiludviklere indtager samme holdning, vil Denuvo og lignende løsninger eksistere i lang tid fremover. Men forhåbentlig bliver de bedre. Hvis software som denne er nødvendig, bør spillere i det mindste forvente bedre end Denuvos opbremsninger.

Billedkredit: Gorodenkoff/Shutterstock.com.