Hvad er Crushed Shadows og Blown Highlights?

“Knuste skygger” og “blæste højlys” er begge almindelige eksponeringsproblemer i fotografering. Lad os se på, hvad de er, hvordan man identificerer dem, og hvad du kan gøre ved dem.

Knuste skygger og blæste højlys er to sider af samme mønt. Når du knuser dine skygger, undereksponerer du dit billede så meget, at der er store områder med rent sort i dit billede, som i dette billede.

Når du blæser dine højlys, gør du det modsatte: du overeksponerer dit billede så meget, at der er store områder med rent hvidt.

Problemet med knuste skygger og blæste højlys er, at du ikke kan gendanne dem i postproduktion, selvom du tager RAW-billeder. Her er det undereksponerede billede lysnet op, kan du se hvordan skyggerne stadig er sorte? Alt, hvad der blev lyst op, var at tilføje masser af digital støj til de mørkere områder.

  Sådan tilføjer du tilgængelighedsfunktioner til Google Chrome

Og her er det overeksponerede skud, mørklagt. Himlen er lige blevet grå. Der er bare ingen billeddata at gendanne.

Sådan undgår du knuste skygger og blæste højlys

Du kan normalt identificere knuste skygger eller blæste højlys med øjet. Du skal bare se på billedet på bagsiden af ​​dit kamera. Hvis store områder af billedet er kulsort, har du massivt undereksponeret; hvis store områder af billedet er rent hvide, har du massivt overeksponeret.

Problemet er i mere subtile billeder, hvor områder af billedet er godt eksponeret, men du er ikke sikker på, om dine ekstreme skygger eller højlys er i orden. Dette sker meget, når du optager scener med et højt dynamisk område.

Den bedste måde at kontrollere kvaliteten af ​​din eksponering på er at bruge det indbyggede histogram i dit kamera. Hvis der er en stor stigning, eller alle dine data er samlet i hver ende af grafen – husk, det nederste punkt er rent sort, og det øverste punkt er rent hvidt – så har du sandsynligvis et problem. Lad os se på histogrammet fra det undereksponerede billede fra tidligere.

  Hvorfor jeg elskede Microsoft Bob, Microsofts mærkeligste skabelse

Og den overeksponerede også.

I det undereksponerede histogram er den store spids helt nederst på grafen alle de rene sorte pixels. I det overeksponerede histogram er spidsen de rene hvide pixels.

Nu er en spids af ren hvid eller ren sort ikke altid et problem. Hvis du optager en meget lys scene, er det normalt at have en lille mængde rene hvide “spekulære højdepunkter”, eller at solen er en hvid bold på himlen.

På samme måde, hvis du optager i svagt lys, er lidt ren sort i skyggerne ikke et problem.

Det sidste skud har noget rent hvidt i solen og noget rent sort i klipperne og skyggerne, men da alt andet ser rigtigt ud, er det ikke et problem.

  Dette er den hurtigste måde at skifte Chrome-profil på

At undgå knuste skygger og blæste højlys handler mere om at sikre, at du ikke mister nogle vigtige detaljer, så du bør fokusere på at få en god eksponering over hele linjen. Dine øjne har større dynamisk rækkevidde end dit kamera, så du skal arbejde med grænserne for dit gear. Jeg har skrevet en hel artikel om at få eksponeringen lige på stedet; de vigtigste muligheder for at undgå knuste skygger eller blæste højlys er at skyde RAW, tjekke dit histogram og skyde nogle sikkerhedsbilleder.

Hvis det dynamiske område af scenen er alt for højt til, at dit kamera kan fange det hele i ét skud, kan du også prøve HDR-fotografering.