Hibernate vs Sleep i Windows 10: Hvad er forskellen?

Hvis du efterlader et Windows 10-system uden opsyn, vil det gå ind i en lav strømtilstand kaldet Sleep. Windows 10 har en lignende lavenergitilstand kaldet Hibernate. Ligesom dvaletilstanden har brugerne mulighed for manuelt at sætte systemet i dvaletilstand fra strømmenuen.

Hibernate vs Sleep i Windows 10

Hibernate vs Sleep i Windows 10

Mange brugere kombinerer dvaletilstand med dvaletilstand. Der er ligheder mellem de to tilstande, og dit system vil kun gå ind i disse tilstande, hvis du tvinger det til, eller hvis du ikke har brugt det i et stykke tid. Spørgsmålet er, hvad der er bedre, og hvad er forskellen mellem de to.

Dvale vs søvn

Den største forskel mellem dvale- og dvaletilstand er, hvordan data gemmes, eller hvor de gemmes.

Gem tilstand

Når dit system går i dvaletilstand, gemmes de filer, du har åbne (og de ikke-gemte data i dem) i RAM’en.
Når dit system går i dvaletilstand, skrives de filer, du har åbne (og den ikke-gemte dato i dem) til disken.

Strømforbrug

Når dit system er i dvaletilstand, bruger det meget lidt strøm til at holde tingene kørende.
Når dit system er i dvaletilstand, bruger det slet ingen strøm. Det slår i bund og grund systemet fra.

  Sådan løses problemet med sløret tekst i Windows 10

Funktionens tilgængelighed

Dvaletilstand er til stede på alle pc’er, der kører Windows 10 og aktiveret som standard.
Hibernate er ikke til stede på alle pc’er, der kører Windows 10, f.eks. vil det ikke være tilgængeligt, hvis dit system har InstantGo. Det er muligvis ikke aktiveret som standard, selvom det er tilgængeligt på et system.

SSD-skade

Dvaletilstand vil ikke beskadige eller på anden måde forkorte levetiden for en SSD.
Dvaletilstand har været kendt for at beskadige den tidlige generation af SDD’er og få dem til at blive slidt hurtigere. Nyere SSD’er har ikke dette problem.

Skader på harddisken

Hverken slumre- eller dvaletilstand kan beskadige harddisken.

Hardware indikator

Når dit system er i dvaletilstand, kan lys på dit system fortsætte med at blinke for at signalere dets tilstand, f.eks. kan tænd/sluk-knappen blinke, eller hvis du har en SSD/HDD læse/skrive-indikator, kan den også blinke, mens systemet er i dvale.
Når dit system er i dvaletilstand, slukkes alle lys/indikatorer. Når du ser på dit system, vil du ikke kunne se, om det har været lukket ned, eller om det er i dvaletilstand, før du trykker på tænd/sluk-knappen.

  Sådan stopper du Windows 10 fra at genåbne de sidst åbne apps ved opstart

Genoptag

Windows 10 vil komme ud af en dvaletilstand meget hurtigere, end den kommer ud af dvaletilstand. Tidsforskellen er betydelig.
Et system kan genoptages fra dvaletilstand ved at trykke på tænd/sluk-knappen eller ved at trykke på en tast på tastaturet eller klikke med musen.
Et system kan genoptages fra dvaletilstand ved at trykke på tænd/sluk-knappen.

Skal du sove eller gå i dvale Windows 10?

Dvale- og dvaletilstand er ofte til stede på det samme system. Du kan vælge, hvilken du vil bruge efter eget skøn, men generelt;

Du bør bruge dvaletilstand, hvis du vil være væk fra dit system i en meget kort periode, f.eks. femten minutter eller en time.
Du bør bruge dvaletilstand, hvis du vil være væk fra dit system i en længere periode, men du stadig gerne vil hente arbejde, hvor du efterlod det, i stedet for at starte systemet op igen.

Windows 10 har generelt sværere ved at genoptage fra dvaletilstand, og du kan alligevel ende med at genstarte dit system. Det er derfor, selvom du planlægger at være væk fra systemet i en længere periode, kan dvaletilstand være den bedre mulighed.

Sluk, dvale eller dvale Windows 10

Hvis indstillingen Luk ned er på bordet, dvs. du er villig til at lukke dit system ned, end det er bedre at gøre det i stedet for at sætte det i dvaletilstand.

  Sådan tilføjes Google Fotos til Windows Fotos-appen

Grunden til at vi undgår at bruge dvaletilstand er fordi det tager så lang tid for systemet at komme ud af det. Dit system kan faktisk tænde meget hurtigere.

For ikke-gemte data er nedlukningen en brugerinitieret handling, hvilket betyder, at du bliver bedt om at gemme dit arbejde, før du lukker systemet ned.

Den største ulempe ved at lukke et system ned i forhold til at gå i dvale er, at du bliver nødt til at åbne dine apps og filer igen. Dvaletilstand gemmer systemets aktuelle tilstand, så du ikke behøver at gøre det.

Hybrid søvn

Windows 10 har en tredje tilstand kaldet Hybrid Sleep. Det er en kombination af dvale- og dvaletilstand, hvor;

Data skrives til harddisken i stedet for RAM.
Systemet opdaterer med jævne mellemrum hukommelsen.
Systemgenoptagelse er hurtigere end dvale, men langsommere end dvale.
Systemet vil fortsætte med at forbruge strøm, når det er i hybrid dvaletilstand.

Konklusion

Hvis du har svært ved at huske forskellen mellem dvale- og dvaletilstand, så tag et fingerpeg fra deres navne. Dvale er en meget dybere søvntilstand, mens søvn er let i forhold til den. Hvis dit system konstant kæmper for at komme ud af dvaletilstand, har du muligvis en app, der er skyld i det. Du kan fjerne appen, holde dig til at bruge dvaletilstand eller skifte til at lukke systemet ned.