Gør din iPhone nemmere at bruge med disse skjulte tilgængelighedsfunktioner

Din iPhone eller iPad er spækket med funktioner, der kan gøre den nemmere at bruge, uanset om du vil have større tekst eller hjælp til at stryge. Du kan også bruge dine AirPods som høreapparater eller forvandle din iPhone til et forstørrelsesglas.

Gør teksten større

Du kan gøre teksten større på din iPhone, så skærmen er nemmere at læse. Denne funktion fungerer ikke i hver enkelt app, men den vil fungere i mange af dem.

For at finde denne mulighed skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Større tekst. Træk skyderen nederst på skærmen for at vælge en større tekststørrelse. Du kan også aktivere “Større tilgængelighedsstørrelser” her for at vælge meget større tekststørrelser.

Brug AirPods som høreapparat

Hvis du har AirPods, lader Apple dig bruge dem som et provisorisk høreapparat. Bare aktiver “Live Listen”-funktionen med dine AirPods. Din iPhones mikrofon optager lyd i nærheden af ​​dig og afspiller den højere gennem AirPods i dine ører.

For at gøre dette skal du gå til Indstillinger > Kontrolcenter og derefter tilføje genvejen “Høre” til dit kontrolcenter. Denne mulighed vises kun, hvis du har AirPods eller anden kompatibel hardware forbundet til din iPhone.

Du kan derefter åbne kontrolcenteret og trykke på det øreformede høreikon for at aktivere eller deaktivere Live Listen.

Forstør din skærm

Zoom-funktionen kan forstørre alt på din iPhones skærm.

For at finde denne mulighed skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Zoom. Aktiver indstillingen “Zoom” øverst på skærmen.

Du kan nu dobbelttrykke på din iPhones skærm med tre fingre for at åbne zoomruden. Dobbelttryk på den igen med tre fingre for at lukke den. Træk tre fingre for at flytte rundt på skærmen, eller dobbelttryk på tre fingre og træk for at ændre zoomniveauet. Dette kan hjælpe dig med at se mindre ting på din skærm, selvom en app normalt ikke lader dig zoome ind.

  Sådan tegner du online ved hjælp af Google Chrome Canvas-appen

Brug din iPhone som et forstørrelsesglas

Du kan også bruge din iPhone som et forstørrelsesglas. Din iPhone vil bruge sit kamera og vise et zoomet billede på skærmen, hvilket gør det nemmere at læse det med småt og se andre detaljer i den virkelige verden.

For at aktivere denne funktion skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Forstørrelsesglas og aktivere funktionen “Forstørrelsesglas”. Når du har gjort det, skal du tredobbeltklikke på sideknappen på en iPhone X eller nyere, eller tredobbeltklikke på hjemknappen på en iPhone 8 eller tidligere for øjeblikkeligt at åbne forstørrelsesglasset hvor som helst.

Brug en skærmlæser

Hvis du er blind eller har problemer med at læse skærmen, kan du aktivere VoiceOver-tilstand. I denne tilstand vil din iPhone læse indholdet af skærmen højt for dig.

For at aktivere denne mulighed skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > VoiceOver og aktivere “VoiceOver”-knappen. Denne skærm tilbyder mange andre muligheder for at konfigurere VoiceOvers adfærd. For eksempel kan du trykke på Stemmer > Tale for at vælge din yndlingsstemme.

Mens du gennemgår en iPhones førstegangsopsætningsproces, kan du også aktivere denne mulighed ved at tredoble-klikke på sideknappen på en iPhone X eller nyere, eller fejlklikke på Hjem-knappen på en iPhone 8 eller tidligere.

Aktiver farvefiltre

Din iPhone tilbyder “farvefiltre”, der kan ændre udseendet af farver på din skærm. Dette kan hjælpe, hvis du er farveblind. Eller ved at aktivere indstillingen “inverter farver”, kan du øge kontrasten og gøre din iPhones skærm lettere at læse.

For at finde denne mulighed skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Vis overnatningssteder. Tryk på “Inverter farver”, og vælg en inverteringsmulighed for at invertere din skærms farver. Tryk på “Farvefiltre”, hvis du vil aktivere et farvefilter, der er designet til at hjælpe med forskellige typer farveblindhed.

  Sådan deaktiveres Siri-forslag på din iPhones låseskærm

Aktiver undertekster

Hvis du synes, at du aktiverer undertekster eller andre undertekster, når du ser en video, kan du fortælle din iPhone, at du altid vil have undertekster.

For at gøre dette skal du gå til Indstillinger> Generelt> Tilgængelighed> Undertekster og billedtekster. Aktiver funktionen “Closed Captions + SDH”. Du kan også vælge dit foretrukne visuelle udseende til billedtekster her.

Ikke alle apps på din iPhone vil adlyde denne indstilling. Nogle apps kan have deres egne individuelle indstillinger i stedet for.

Hør teksten på din skærm

Hvis du vil give dine øjne en pause, kan du få din iPhone til at læse indholdet af enhver skærm højt for dig. Bare vælg noget tekst i en hvilken som helst app, tryk på “Tal”, og din iPhone læser teksten højt. Du kan også få din telefon til at læse alt på skærmen.

For at finde denne funktion skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Tale og aktivere “Tal valg.” Du kan nu vælge noget tekst og trykke på en “Tal”-knap, der vises nær de normale “Kopier” og “Slå op” muligheder.

For at få din iPhone til at læse hele skærmen for dig, skal du aktivere indstillingen “Speak Screen”. Du kan derefter stryge ned fra toppen af ​​skærmen med to fingre, og din iPhone læser hele skærmen højt. Tryk på “Stemmer” på denne skærm for at vælge din foretrukne stemme.

Deaktiver Ryst for at fortryde

Som standard bruger din iPhone “ryst for at fortryde.” Når du ryster din telefon, vil den bede dig om at fortryde indtastningen. Hvis du ved et uheld udløser denne funktion, kan du deaktivere den.

Hvis du ikke kan lide denne funktion, skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > Ryst for at fortryde og slå den fra.

Udskift swipes med AssistiveTouch

Hvis du har problemer med at stryge på din iPhones skærm, kan du aktivere AssistiveTouch-indstillingen i stedet for. Dette giver dig en flydende genvej, du kan trykke på for at udføre handlinger som at gå hjem, se meddelelser, åbne kontrolcentret og endda knibe og dobbelttrykke.

  Prøver du at finde en gammel ven? Her er 5 tips til at få det til at ske

For at aktivere genvejen skal du gå til Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed > AssistiveTouch.

Flere funktioner, der gør din iPhone nemmere at bruge

Skærmen Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed er også fyldt med andre muligheder. Du kan gøre al tekst på din iPhone fed, aktivere “knapformer”, så det er nemmere at se, hvad der kan trykkes på skærmen, minimere gennemsigtighed, øge kontrasten og reducere bevægelsen af ​​animationer. Du kan vise etiketter på knapperne i apps, så det er nemmere at se, om de er slået til eller fra.

Hvis du har en iPhone med Face ID, kan du fortælle din iPhone, at den ikke skal kræve din fysiske opmærksomhed – med andre ord, bed den om at låse op, hvis dit ansigt er til stede, selvom du ikke ser på skærmen. Dette kan være nødvendigt, hvis du f.eks. ofte bruger solbriller, og iPhonen ikke kan se dine øjne.

Reachability-indstillingen lader dig flytte alt på din iPhones skærm ned, så du kan trykke på den uden at justere dit greb.

Du kan også konfigurere, hvordan iPhone reagerer på tryk, eller give dig selv mere tid, når du dobbelt- eller tredobbelt-klikker på sideknappen.

Andre muligheder her giver dig mulighed for at aktivere monolyd til brug med mono-hovedtelefoner – for eksempel hvis du kun vil have én øretelefon på og høre alt i ét øre. Du kan aktivere “LED Flash for Alerts”, og din iPhone vil blinke med kameraets LED-lys, når den modtager en notifikation, hvilket kan hjælpe, hvis du ikke kan høre notifikationslydene.

Muligheden for guidet adgang her lader dig begrænse din iPhone eller iPad til specifikke apps, hvilket er praktisk, hvis du giver den til et barn.

Funktionen Tilgængelighedsgenvej lader dig hurtigt aktivere mange af disse funktioner via en tilpasselig menu, der vises, når du har problemer med at klikke på din side- eller startknap, efter du har aktiveret den.

Billedkredit: Nemanja Zotovic/Shutterstock.com.