Fremtiden for software på Windows: Hvad er en MSIX-fil?

En fil med filtypenavnet .msix er et Windows-programinstallationsprogram. Microsoft introducerede for nylig MSIX som et alternativ til EXE-, MSI- og endda AppX-pakker. Udvis forsigtighed og sørg for, at du har tillid til en MSIX-fils kilde, før du kører den.

Windows har for mange forskellige typer installationsprogrammer

I øjeblikket har Windows tre almindelige installationsformater – MSI, EXE og AppX. Hver har forskellige styrker og svagheder.

MSI-installatører er bedst til enkle, muligvis uovervågede installationer. De bruger en grundlæggende installations grafisk brugergrænseflade (GUI), der installerer eller afinstallerer programmet uden ekstraudstyr eller muligheder. I kernen er dette installationsprogram et komprimeret sæt installationsfiler, der indeholder alle nødvendige data til softwaren. Installationsprocessen vil ikke registrere, om softwaren allerede eksisterer, eller om der mangler nogen komponenter. Det kan overskrive alle filer i installationsstien. Denne enkelhed betyder, at en lydløs installation med alle standarder er en leg for administratorer at udføre.

  Sådan optager du skærmen på Windows 11 (4 metoder)

EXE-installatører er mere alsidige end MSI-installatører, men med den tilføjede kapacitet følger komplikationer. Dette installationsprogram kan inkludere valgmuligheder for sprog, tilføjelser, registrering af tidligere installationer og mere. EXE-installationsprogrammer giver mulighed for brugerdefinerede installationsstier og valg af komponenter, der skal installeres. Udviklere kan tilføje deres eget branding til GUI’en og inkorporere sprogspecifikke servicevilkår eller pege på en webside for at få en velkomstbesked. Men dette gør til gengæld en lydløs installation uden opsyn meget vanskeligere og dermed mindre nyttig i en virksomhedssituation.

AppX-installationsprogrammer bruges til Universal Windows Apps og deler nogle af fordelene ved MSI-installationsprogrammer. De er enkle, ligetil installatører med få valgmuligheder givet til slutbrugeren. Derudover giver de mulighed for en lettere opgraderingssti fra ældre versioner af software til nyere versioner, og de giver mulighed for en renere afinstallation. AppX-installatører er også afhængige af containerteknologi, så de er isoleret fra resten af ​​operativsystemet af hensyn til sikkerheden. Desværre skulle et program skrevet til et MSI- eller EXE-installationsprogram omskrives eller konverteres, måske ved hjælp af værktøjer, til AppX-pakken. Og AppX-pakker kan kun bruges med Windows 10, så ældre versioner af Windows er uheldige.

MSIX kombinerer de bedste funktioner fra MSI og AppX

En MSIX-fil har fordelene ved AppX, mens den ligner en MSI-fil. Det er et ligetil installationsprogram, som systemadministratorer endda kan scripte til automatisk, “uovervåget” installation. Derudover er den afhængig af containerteknologi, som giver mulighed for jævne afinstallationer og opgraderinger.

  Windows 11 Udgivelsesdato annonceret: 5. oktober 2021

Fra et brugerperspektiv installerer en MSIX som en MSI-fil, men bag kulisserne installeres den som en AppX-fil. Derudover er MSIX-distribution uden for Microsoft Store mulig. Og med denne nye proces er det nemmere at bringe ældre programmer ind og ompakke dem til MSIX.

MSIX vil endda fungere på Windows 7, Linux og mere!

Den måske mest spændende funktion ved MSIX er, at Microsoft udgivet et SDK for at forbedre kompatibiliteten på tværs af platforme. Som det ses på deres GitHub-side, er support mulig for iOS, MacOS, Android, Linux og endda ældre versioner af Windows. Udviklere placerer særlige instruktioner i MSIX-filerne for at gøre det muligt for det at identificere operativsystemet, og hvilke skridt der skal tages.

Programmer vil afinstallere mere rent

Når du installerer et program ved hjælp af en MSI og EXE, kan dette program foretage ændringer i registreringsdatabasen og oprette filer og mapper i hele dit system. Når du afinstallerer programmet, bliver disse filer og registreringsnøgler ofte efterladt og efterlader rod på dit system.

  Sådan flyttes et vindue til et andet virtuelt skrivebord på Windows 10

Med MSIX installeres programmer i en container, og alle deres nødvendige filer forbliver enten i denne container eller følger præcise, forudsigelige regler om, hvor disse filer kan bo (såsom at bo i AppData-mappen). Når du afinstallerer, følger alle data med programmet – intet rod efterladt. Det betyder, at dit system vil være renere fremover.

Det er stadig en installatør, så vær forsigtig!

Hvis du kigger på en MSIX-fil og spekulerer på, om den er sikker, er det første spørgsmål, du skal stille, hvor du har hentet installationsprogrammet. Som ethvert andet programinstallationsprogram, hvis du ikke har tillid til kilden, bør du ikke åbne den.

Selv før du downloader filen, bør du tage skridt til at sikre, at den er sikker. I sidste ende er dette et installationsprogram, hvilket betyder, at det potentielt kan installere et fantastisk program, et uønsket program eller noget værre.

Hvornår begynder jeg at se MSIX-filer?

Det kan tage et stykke tid, før du ser en MSIX-fil. Microsoft finjusterer stadig nogle af de lovede muligheder, og indtil for nylig var det kun Insider-builds af Windows 10, der kunne skabe en MSIX-pakke.

Selv efter finjustering skal udviklere og installatørteknologiudbyderne, de er afhængige af, omfavne, lære og implementere den nye pakke. Det er hvis de overhovedet vælger det; Udviklere kan frit fortsætte med at oprette EXE- og MSI-installationsprogrammer, hvis de foretrækker det. Vedtagelse af et nyt format er forbundet med risici og omkostninger, så udviklere skal afveje det mod fordelene.