Få hjælp til File Explorer på Windows 10

Windows 10 har ikke længere indbygget hjælp til File Explorer, som Windows 7 gør. Microsoft får dig til at søge på nettet efter information, så her er hvad du behøver at vide om at bruge Windows 10’s filhåndtering.

Grundlæggende interface til File Explorer

Selvom det er blevet omdøbt til “File Explorer” i Windows 10, er dette program stort set det samme som Windows Explorer på Windows 7. Det har nogle nye funktioner, herunder en båndgrænseflade og indbygget Microsoft OneDrive til at synkronisere dine filer til skyen.

“Hurtig adgang”-området i sidebjælken erstatter “Favoritter” på Windows 10. Du kan trække og slippe mapper til området Hurtig adgang for at “fastgøre” dem for at få nem adgang i fremtiden. Windows 10 tilføjer også automatisk dine nyligt brugte mapper til dette område. Du kan tilpasse Hurtig adgang fra indstillingsvinduet. For at fjerne en individuel mappe fra Hurtig adgang skal du højreklikke på den og vælge “Unpin From Quick Access”.

Afsnittet “Denne pc” erstatter punktet “Denne computer” på Windows 7. Det indeholder genveje til brugerdatamapper på din pc samt andre drev, såsom USB-drev og dvd-drev.

Sådan bruger du båndet

Båndet i File Explorer fungerer ligesom båndet i Microsoft Office-programmer som Word og Excel. Der er et par forskellige måder, du kan bruge det på.

Hvis du vil have mere plads i dine filsøgningsvinduer, kan du lade båndet være sammenklappet som standard. Du kan stadig klikke på en af ​​fanerne øverst – som “Hjem”, “Del” eller “Vis” for at se kommandoerne og klikke på en knap. Båndet vises kun midlertidigt.

Hvis du hellere vil se båndet hele tiden, kan du udvide det. For at gøre det skal du enten klikke på pilen nær det øverste højre hjørne af File Explorer-vinduet eller trykke på Ctrl+F1.

Værktøjslinjen Hjem tilbyder grundlæggende muligheder for at arbejde med filer, herunder Kopier, Indsæt, Slet, Omdøb, Ny mappe og Egenskaber.

  Sådan bruger du historiemix i billeder på Windows 10

Fanen Del tilbyder muligheder for at sende e-mail, zippe og udskrive filer samt brænde dem til disk og dele dem på det lokale netværk.

Fanen Vis indeholder muligheder for at kontrollere, hvordan filerne vises i File Explorer, og hvordan de sorteres. Du kan aktivere en forhåndsvisning eller en detaljerude for at se flere oplysninger om en valgt fil, vælge, om du vil have store filikoner eller en tæt filliste, og sortere filer efter de kriterier, du kan lide. Du kan også vælge at vise eller skjule filnavne eller skjulte filer herfra. Bare klik på afkrydsningsfeltet “Skjulte elementer” for at vise eller skjule skjulte filer uden at åbne vinduet Mappeindstillinger.

Fanen Administrer vises nogle gange på båndet med kontekstuelt passende kommandoer. For eksempel, hvis du vælger nogle billeder, vil du se fanen “Billedværktøjer” med muligheder for at rotere de valgte billeder og indstille dem som din skrivebordsbaggrund.

Sådan fastgør du ofte brugte kommandoer

Hurtig adgangsværktøjslinjen vises i øverste venstre hjørne af File Explorer-vinduet på titellinjen. Det giver nem adgang til kommandoer, du ofte bruger. For at tilføje en kommando til værktøjslinjen Hurtig adgang skal du højreklikke på den på båndet og vælge “Tilføj til værktøjslinjen Hurtig adgang”.

Hvis du gerne vil have mere plads til kommandoer, kan du højreklikke hvor som helst på båndet eller fanelinjen over det og vælge “Vis værktøjslinjen Hurtig adgang under båndet” for at gøre den til en mere standardværktøjslinje.

Sådan ændres indstillingerne for File Explorer

For at ændre indstillingerne for File Explorer skal du klikke på fanen “Vis” på båndet og klikke på ikonet “Indstillinger”.

Dette åbner den velkendte dialogboks med mappeindstillinger, der også fandtes på Windows 7. Den har et par nye muligheder – for eksempel kan du kontrollere, om File Explorer åbner til visningerne Hurtig adgang eller Denne pc, eller om den automatisk viser nyligt og ofte brugte mapper i visningen Hurtig adgang.

Nyttige tastaturgenveje

File Explorer er spækket med nyttige tastaturgenveje, der hjælper dig med at udføre opgaver hurtigere. Her er en hurtig liste over nogle:

  Sådan kommer du springe foran Windows 10 Insider Builds

Windows+E – Åbn et File Explorer-vindue. Dette fungerer overalt i Windows 10.
Ctrl+N – Åbn et nyt File Explorer-vindue. Dette virker kun i selve File Explorer.
Ctrl+W – Luk det aktuelle File Explorer-vindue.
Ctrl+Musehjul op eller ned – Skift størrelsen på filer og mappeikoner (zoom ind eller ud).
Ctrl+Shift+N – Opret en ny mappe
Backspace eller Alt+venstre pil – Se den forrige mappe (gå tilbage.)
Alt+højre pil – Se den næste mappe (gå frem.)
Alt+pil op – Se den mappe, den aktuelle mappe er i.
Ctrl+F, Ctrl+E eller F3 – Fokuser søgefeltet, så du hurtigt kan begynde at skrive en søgning.
Ctrl+L, Alt+D eller F4 – Fokusér adresselinjen (placeringslinjen), så du hurtigt kan begynde at skrive en mappeadresse.
F11 – Maksimer vinduet File Explorer. Tryk på F11 igen for at formindske vinduet. Dette virker også i webbrowsere.

Du kan finde en komplet liste over Windows 10-tastaturgenveje på Microsofts hjemmeside.

Sådan bruger du OneDrive

OneDrive er indbygget i File Explorer på Windows 10. Det synkroniserer filer online ved hjælp af den Microsoft-konto, du logger ind på Windows 10 med. Det fungerer på samme måde som Dropbox, Google Drive og Apples iCloud Drive.

For at komme i gang skal du klikke på “OneDrive”-indstillingen i File Explorer’s sidebjælke. Du bliver bedt om at logge på OneDrive, hvis det er nødvendigt. Hvis du ikke er det, kan du bare placere filer i OneDrive. De vil blive uploadet til Microsofts servere. Du kan få adgang til dem i OneDrive-mappen på andre pc’er, du logger ind på den samme Microsoft-konto med, via OneDrive-apps på din telefon og på OneDrive-webstedet.

Feltet “Status” i OneDrive-vinduet viser dig status for hver fil. Et blåt skyikon angiver, at filen er gemt på OneDrive online, men vil automatisk blive downloadet, når du åbner den. Et grønt flueben angiver, at filen er gemt både på OneDrive og på din nuværende pc.

Du kan styre OneDrives indstillinger fra OneDrive-meddelelsesområdet (systembakke)-ikonet. Klik på det skyformede OneDrive-ikon i meddelelsesområdet i nederste højre hjørne af din skærm – hvis du ikke kan se det, skal du sandsynligvis klikke på den lille pil op til venstre for ikonerne for at finde det. Klik på “Mere” og klik på “Indstillinger” for at finde OneDrives forskellige indstillinger, hvor du kan kontrollere, hvilke mapper der synkroniseres, hvor meget af din upload- og downloadbåndbredde OneDrive bruger og andre indstillinger.

  Sådan kontrollerer du, om du har UEFI eller BIOS Legacy Firmware på Windows 10

OneDrive kan automatisk “beskytte” filer i vigtige mapper som dit skrivebord, billeder og dokumenter ved at synkronisere dem. For at konfigurere dette skal du klikke på fanen “Auto Gem” i OneDrives indstillinger og klikke på knappen “Opdater mapper” under Beskyt dine vigtige mapper.

Hvis du ikke kan lide at se OneDrive, kan du deaktivere det og fjerne ikonet fra File Explorer.

Sådan får du adgang til netværksdrev

Mapper, printere og medieservere, der er delt på det lokale netværk, vises i “Netværks”-visningen. Du skal muligvis rulle ned til bunden af ​​File Explorers sidebjælke for at finde og klikke på den.

Windows 10 inkluderer ikke længere HomeGroup-funktionen, så du kan ikke bruge den til nemt at dele filer og mapper mellem dine computere. Du kan enten bruge OneDrive eller bruge de gammeldags fil- og mappedelingsnetværksmuligheder.

Hvis du har brug for at kortlægge et netværksdrev for nem tilgængelighed, kan du gøre det fra visningen Denne pc. Først skal du klikke på “Denne pc” i sidebjælken. Fanen “Computer” vises på båndet. Klik på den og vælg “Kortlæg netværksdrev”, og brug instruktionerne, som din it-afdeling giver til tilslutning.

Det tilknyttede drev vises under Netværksplaceringer i visningen Denne pc.

Sådan sikkerhedskopieres og gendannes dine filer

Windows 10 indeholder Filhistorik, et værktøj til sikkerhedskopiering og gendannelse af filer. Det er ikke kun til at lave og gendanne enorme sikkerhedskopier – Filhistorik kan automatisk sikkerhedskopiere forskellige versioner af dine filer, og du kan bruge File Explorer til nemt at gendanne de tidligere versioner. Først skal du konfigurere Filhistorik fra Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Sikkerhedskopiering. Aktiver “Sikkerhedskopier automatisk mine filer.”

Når du har konfigureret det, kan du vælge en fil eller mappe, klikke på “Hjem” på båndet og klikke på knappen “Historik” for at se og gendanne ældre versioner af den pågældende fil eller mappe.

Windows 10’s File Explorer er også spækket med andre nyttige funktioner. Du kan tagge enhver fil, bruge et mørkt tema eller genaktivere “biblioteker”-funktionen. Microsoft arbejder med en fanebaseret grænseflade til File Explorer, men du kan få File Explorer-faner i dag.