Den hemmelige sauce til virksomhedssucces

Vil du stå i spidsen for interessante projekter med en iværksættertankegang og tjene store belønninger med minimal risiko? Du kan blive intraprenør i din organisation!

En bæredygtig og voksende virksomhed kræver konstant innovation i sine produkter, tjenester, marketing, salg, drift og forvaltning af menneskelige ressourcer. Hvor kommer sådanne innovationer fra?

Du fik ret! sine medarbejdere. Nogle medarbejdere er fast besluttet på at tage virksomheden til næste niveau. De bidrager til forretningsvækst ved at udtænke revolutionære strategier, introducere et nyt produkt, der vil øge dets brandværdi, og så videre.

Dette er rollen som en intraprenør. Hvis du også ønsker at få store forfremmelser og sidde i førersædet i virksomheden, bør du læse denne artikel til slutningen for at lære, hvad det kræver at være intraprenør.

Hvad er en intraprenør?

Du er en intraprenør, hvis du er en medarbejder, der tænker og handler som en iværksætter, mens du arbejder i en virksomhed. Du er drevet af innovation og tager kalkulerede risici for at udvikle nye ideer, produkter eller strategier.

Intraprenører er afgørende for en virksomheds vækst, da de identificerer muligheder, løser problemer og griber fordele i det stadigt skiftende forretningslandskab. Du udviser en proaktiv holdning, udfordrer ofte status quo og presser på for positive forandringer i organisationen.

Du er ikke tilfreds med blot at følge ordrer; du tager initiativ, viser lederskab og bidrager væsentligt til virksomhedens succes ved at fremme en kultur af innovation og tilpasningsevne.

Endelig er målet for en intraprenør at komme med nye ideer til forretningstransformation til vækst og ekspansion uden at sætte den eksisterende brandværdi og omsætning på spil.

En intraprenørs roller og ansvar

Sådan ser livet for en iværksætter ud på deres arbejdsplads:

 • Du er en innovatør af ideer, der løser forretningsproblemer i den virkelige verden. Antag, at din virksomhed kæmper for at sælge flere varer fra deres detailbutikker. Du overtaler virksomhedsejeren til at tillade dig at åbne online markedspladser på Amazon, Shopify osv. for at sælge online.
 • Du kan også tage initiativ. Du ser muligheder i udfordringer og skaber strategier, så din organisation kan drage fordel af dens drift eller produktudbud.
 • Du skal også være en risikomanager og mitigator. Du er ekspert i at vurdere og håndtere risici forbundet med nye projekter og tiltag.
 • Som teamplayer samarbejder du effektivt med kollegaer og tværgående teams.
 • Du er også en leder. Du leder efter arbejds- og præstationseksempler. Du er også villig til at tage ansvaret for problematiske projekter og lede dem til succes.
 • At blive ressourceforvalter er også en uundværlig rolle for en iværksætter. Du skal vide, hvordan du fordeler og administrerer ressourcer effektivt til intrapreneurielle projekter.
 • Du er en influencer i din afdeling og organisation. Du kan overtale andre til at deltage i hackathons og brainstormsessioner for at indsende innovative ideer til overvejelse.
 • Du viger ikke tilbage for at fremme en kultur af innovation og intrapreneurship i hele virksomheden.
 • Intrapreneurielle færdigheder: Karakteristika, der definerer en succesfuld intraprenør

  Her er de færdigheder, du skal besidde eller erhverve for at blive en stjerneintraprenør:

  • Du kan generere kreative ideer og løsninger ved hjælp af innovativ tænkning.
  • Der er problemløsningsevner i dig, der gør dig i stand til at identificere og adressere udfordringer til tiden og effektivt.
  • Du kan inspirere og motivere andre til at støtte innovative initiativer ved at bruge lederevner.
  • Du kan kommunikere med forretningsinteressenter, investorer, partnere og samarbejdspartnere klart og effektivt.
  • Du har de nødvendige tilpasningsevner, så du kan reagere på udfordringer og forandringer uden at fejle projektet.
  • Du har risikostyringsevner, der gør dig i stand til at forudsige risici og afbøde dem for altid at holde det intrapreneurielle projekt på sporet.
  • Tekniske færdigheder, såsom produktdesign, test, marketing osv., er også afgørende.
  • Du har den nødvendige økonomiske indsigt til at forstå ROI, budgettering osv.

  Ydermere skal du have de tidsstyringsevner, der gør dig i stand til at prioritere det rigtige sæt af opgaver og overholde deadlines. Med alle disse under bæltet er du godt i gang!

  Fordele ved intraprenørskab

  Intrapreneurship er til gavn for både medarbejdere og arbejdsgivere på forskellige måder.

  Fordele for medarbejdere

  Hvis du er ansat i en organisation, men du har en ny idé, som du kan gøre til et produkt eller en service, kan et intrapreneurship-program i din nuværende organisation hjælpe dig med at føre din idé ud i livet.

 • Du kan lede eller arbejde på innovativ teknologiudvikling eller andre nye produktudviklingsprojekter uden at påtage dig risikoen ved at gøre det samme som iværksætter.
 • Du kan udvikle din karriere drastisk og blive en medarbejder på C-niveau for visse produkter, tjenester eller operationsopfindelser, du er på vej til.
 • Du forbedrer dine lederskabs- og iværksætterevner samt hjælper andre teammedlemmer med at lære at innovere nye produkter og tjenester.
 • Du får en følelse af ejerskab, mens du arbejder i en organisation.
 • Du kan blive en innovatør af fantastiske teknologier og forbrugerprodukter uden at risikere din tid og penge.
 • Du bliver også betalt for at arbejde på forsknings- og udviklingsprojekter sponsoreret af organisationen.
 • Du kan også optjene massive bonusser, hvis teknologi eller produkter, der er fornyet og materialiseret af dig, får en enorm markedsrespons. På sigt kan du sikre dit job og din rolle i organisationen.

  Fordele for arbejdsgivere

  Hvis du er en virksomhedsejer, der kæmper for at konkurrere på markedet i et landskab i konstant udvikling, kan intraprenører i din virksomhed hjælpe.

 • Intraprenører hjælper dig også med at være på forkant i branchen ved regelmæssigt at innovere nye produkter og teknologier.
 • Forskellige intrapreneurship-programmer hjælper dig med løbende at forbedre de eksisterende produkter og tjenester for at øge kundetilfredsheden.
 • Intrapreneurielle muligheder hjælper dig med at tiltrække og fastholde toptalent, da medarbejdere er mere tilbøjelige til at blive, når de kan kanalisere deres kreative energi ind i din virksomheds vækst.
 • Intrapreneurielle initiativer motiverer medarbejderne til at arbejde mere effektivt ved at booste moralen, tage ejerskab over projekter og proaktivt søge løsninger på udfordringer.
 • Gennem intrapreneurship kan din virksomhed identificere og implementere omkostningseffektive processer og forbedringer. Dette fører til betydelige besparelser og driftseffektivitet.
 • Det giver muligheder for at diversificere virksomhedens portefølje, udforske nye markeder og indtægtsstrømme og samtidig reducere afhængigheden af ​​et enkelt produkt eller en tjeneste.
 • At blive set som en innovatør og tilhænger af intrapreneurship forbedrer desuden din virksomheds omdømme blandt kunder, konkurrenter og partnere.

  Nedenfor finder du de inspirerende eksempler, der vil motivere dig i din intrapreneurielle rejse:

  Richard Montañez

  Richard Montañez fra Frito-Lay skabte Flamin’ Hot! smag til Cheetos-snack med krydderier i Latino-stil, mens du arbejder som pedel i virksomheden. Dette var muligt, fordi CEO Roger Enrico annoncerede et initiativ ved navn “Act Like an Owner”, som ikke er andet end en intrapreneurship-bevægelse.

  Steve Jobs og team

  Steve Jobs sammen med 20 andre ingeniører hos Apple gik fra hinanden for at skabe en ny produktlinje kaldet Apple Macintosh-computere. Denne computer er forløberen for Apples kraftfulde computersystemer som Macbook og iMac.

  Sølv og Fry

  Spencer Silver og Art Fry hos 3M opfandt Post-It Note-mærket. Disse er sticky notes, der genererer milliarder af dollars i omsætning for virksomheden 3M.

  Greg Greeley og Team

  Amazons koncept med Prime-medlemskab stammer fra et team af Amazon-medarbejdere under ledelse af Amazons VP Greg Greeley. De forestillede sig, at kunderne villigt ville betale ekstra for at få adgang til et eksklusivt medlemskab, der tilbyder luksusen af ​​to dages levering.

  I dag genererer Primes abonnement milliarder af dollars i omsætning til Amazon. Det var 25,21 milliarder dollars i 2023 ifølge dette Søgelogistik rapport.

  Sådan bliver du intraprenør

  Ofte i produktledede og teknologiske virksomheder besidder visse medarbejdere det innovative talent til at udtænke ideer, der kunne materialiseres til et produkt eller en service.

  Hvis du er sådan en medarbejder i din eksisterende organisation, kan du her se hvordan du også kan blive intraprenør som Steve Wozniak fra Apple, Sheryl Sandberg fra Meta, Marissa Mayer fra Yahoo, Reid Hoffman fra LinkedIn og så videre:

  #1. Undersøg, før du sætter en idé

  Udfør indledende research om, hvordan man kan materialisere ideen til et produkt eller operationel innovation, som virksomheden kan drage fordel af.

  Se derefter efter organisationens iværksætterpolitikker for at finde ud af, hvordan virksomheden vil dele ethvert rentabelt resultat med dig, hvis din idé bliver en bestseller.

  Hvis du er okay med belønningerne, så gå videre med at pitche ideen til en virksomhedsleder, administrerende direktør eller ejer.

  #2. Find en platform, hvor du kan pitche

  Se efter idéer, brainstorming og hackathon-begivenheder i din organisation, og deltag aktivt i sådanne begivenheder. Foreslå logiske innovative ideer, som du kan materialisere til en rigtig ting, hvis du får tilstrækkelig støtte fra virksomheden.

  #3. Bliv en holdspiller

  Du skal også være en holdspiller. Hvis din virksomhedsleder eller ejer vælger at gå videre med din innovative idé, vil de udpege et team af analytikere, udviklere, designere, finanseksperter osv., så du kan udvikle en prototype.

  Det kræver en uhyre ekspert samarbejdspartner at orkestrere et projekt ved at sløjfe ethvert uafhængigt talent.

  #4. Tag beregnede og datadrevne risici

  Selvom du ikke satte dine livsbesparelser på spil i det intrapreneurielle projekt, så tag ansvar for at undgå store tab for organisationen. Husk, at hvis virksomheden vokser, så gør din karriere og kompensation det.

  Sådan understøtter du intraprenørskab i din virksomhed

  At støtte intrapreneurship i din virksomhed indebærer at fremme en kultur af ansvar og innovation blandt medarbejderne. Det kræver også en ramme, der sætter medarbejdere i stand til at fungere som iværksættere i din organisation. Sådan gør du:

 • Tilskynd til en tankegang med innovation, hvor medarbejderne føler sig trygge ved at foreslå nye ideer. Gør innovation til en kerneværdi i din virksomhed.
 • Afholder ofte trænings- og udviklingsarrangementer for medarbejdere.
 • Sponsor brainstormsessioner og hackathons om fejl og udfordringer i produkter og tjenester, som din virksomhed tilbyder.
 • Du skal også dedikere tid, budget og ressourcer til intrapreneurielle projekter. Sørg desuden for, at medarbejderne har de værktøjer og den støtte, de har brug for, for at føre deres ideer ud i livet.
 • Du bør vælge at give medarbejderne frihed til at forfølge deres projekter med en vis grad af selvstændighed. Lad dem tage ejerskab ved at undgå mikrostyring inden for intrapreneurielle projekter.
 • Anerkend og belønn succesfulde intraprenører med kampagner, bonusser eller anerkendelse i hele virksomheden. Dette motiverer andre til at følge trop.
 • Tværfunktionelt samarbejde er også en nøglefaktor i at fremme en intrapreneuriel kultur i organisationen.
 • Det er godt at kommunikere virksomhedens engagement i intraprenørskab klart og tydeligt, så medarbejderne ved, at deres ideer værdsættes.
 • Virksomheder skal etablere feedback loops gennem medarbejderundersøgelser til løbende evaluering og forbedring af intrapreneurielle programmer.
 • Fejr intrapreneurielle præstationer for at inspirere andre og forstærke vigtigheden af ​​innovation i organisationen.
 • Iværksætter vs. Intrapreneur: En tabuleret differentiering

  Iværksættere er uafhængige risikotagere. De skaber deres egne virksomheder fra bunden og påtager sig det fulde ansvar for deres succes eller fiasko. I modsætning hertil opererer intraprenører inden for en moderorganisation, hvor de innoverer og driver forandring indefra. Under intrapreneurship-projektet udnytter de også ressourcerne og støtten fra deres arbejdsgiver.

  EgenskaberIværksætter IntrapreneurEjerskabEjer og driver deres egen virksomhedArbejde inden for en eksisterende organisation som innovator eller forskerRisikoPåtage fuld økonomisk og operationel risikoFå lavere personlig økonomisk risikoUafhængighedFuldstændig selvstændighed og beslutningstagningFuldstændig selvstændighed og beslutningstagningFuldstændig selvstændighed og beslutningstagningFuldstændig selvstændighed og beslutningstagningFuldstændig selvstændighed og beslutningstagning. organisationens rammer Belønninger Behold overskud, men bærer også tab.Må kun modtage belønninger og anerkendelse i organisationen, hvis det nyskabte produkt eller service modtager enorm respons fra målgruppenAnsvarlighedEneansvarlig for succes eller fiaskoDel ansvarlighed med organisationenEksemplerSteve Jobs (Apple), Elon Musk (Tesla)Steve Wozniak (i ​​Apple), Sergey Brin (i Google)

  Læs også: Bedste startup-fællesskaber, hvor iværksættere trives

  Ulemperne ved intraprenørskab

  Nedenfor kan du se ulemperne og udfordringerne ved intrapreneurship-landskabet:

 • Intrapreneurielle projekter kan aflede ressourcer og opmærksomhed væk fra kerneforretningsaktiviteter, hvilket potentielt kan påvirke rentabiliteten.
 • Ikke alle intrapreneurielle tiltag lykkes, og fejlslagne projekter kan resultere i spildtid, penge og moral.
 • Eksisterende medarbejdere eller ledelse kan modstå intrapreneurielle ideer eller forstyrre processen på grund af frygt for forandring eller jobusikkerhed.
 • At balancere intraprenørernes mål med organisationens overordnede mål kan føre til konflikter og spændinger.
 • Intrapreneurship kræver tid og kræfter til at pleje og understøtte innovative projekter, som kan belaste eksisterende arbejdsbyrder.
 • At vurdere succesen og Return on Investment (ROI) af intrapreneurielle initiativer kan være udfordrende, hvilket gør det svært at retfærdiggøre fortsat støtte.
 • I det lange løb kan beskyttelse af intellektuel ejendom og følsom information relateret til intrapreneurielle projekter også være udfordrende.

  Omfavn den intraprenørielle ånd!

  Intrapreneurer er drivkraften bag virksomhedens succes. De tilfører organisationer friske ideer, innovation og en ubarmhjertig drift til at udmærke sig. Deres evne til at tænke ud af boksen, løse problemer kreativt og på et tidspunkt, hvor virksomheden kan stå over for en nedlukning.

  Ved at fremme en kultur, der tilskynder medarbejderne til at være intraprenører, kan virksomheder udnytte denne uvurderlige ressource. Det handler om at erkende, at iværksætterånden ikke kun er begrænset til startups og nemt kan spredes i erhvervshuse.

  Næste op, hvordan man bruger salgsintelligens til at gøre virksomheden rentabel.