De 7 typer hovedtelefonlydsignatur og hvordan du vælger din favorit

Hvis du har en audiofil ven eller har set høretelefonanmeldelser på YouTube, skal du have bemærket, hvordan de har en tendens til at bruge ord som “flad”, “glat” eller “lys”. Alle disse udtryk er lydsignaturer.

På samme måde som hver person har deres egen unikke signatur, har hver hovedtelefon sin unikke lyd. Lad os lære om hovedtelefonlydsignaturer, hvordan de adskiller sig, og hvilke der er bedst for dig.

1. Flad eller neutral

En flad lydsignatur er, når alle frekvenser er indstillet til samme værdi, dvs. der er ingen forhøjelse eller reduktion af nogen bestemt frekvensgang. Det betyder, at de laveste (20-250 Hz), de mellemste (250-2 kHz) og de høje (2 kHz-20 kHz) alle er lige indstillet.

Denne lydsignatur er populær blandt kunstnere og lydingeniører, da den siges at være den mest mulige neutrale, naturlige og nøjagtige lydgengivelse. For at sige det enkelt hjælper det dig med at lytte til sange, som kunstneren havde tænkt sig. Det, der optages, er det, der høres, som du måske oplever med avancerede IEM’er som Audeze’s plane magnetiske Euclid eller Periodic Audio’s fremragende Carbon.

Selvom det kan lyde overbevisende, nyder nogle mennesker ikke at lytte til musik med en flad signatur, da den ikke har nogen “farve” overhovedet. Selvom det giver mange detaljer og klarhed, gør det det på bekostning af at lyde lidt kedeligt – hvilket bekræfter, at det er beregnet til at mixe og mastere numre. Men hvis du ved, hvad du laver, kan du bruge en equalizer til at skabe lydoplevelsen efter din smag.

2. Balanceret

En afbalanceret lydsignatur er perfekt til folk, der ønsker fordelene ved den flade signatur, men ikke ønsker det kompromis, der følger med. En afbalanceret signatur ligner en flad, men frekvenserne er lidt manipuleret for at gøre lytteoplevelsen mere behagelig.

Det betyder, at du vil være i stand til at nyde din musik, mens du stadig får flere detaljer, dybde og tekstur, end du normalt ville. Folk, der lytter til afbalancerede lydsignaturer for første gang, rapporterer ofte, at de bemærker subtile nuancer i deres yndlingssange, som de aldrig har lagt mærke til før. Det er dog ikke altid nemt at specifikt kalde et enkelt sæt hovedtelefoner eller øretelefoner afbalanceret, da der ikke er nogen officiel industristandard for, hvad “balanceret” betyder.

Hvis du tilfældigvis har adgang til tabsfri lyd, så prøv at lytte til musik, der er indstillet til en afbalanceret signatur. På grund af denne lydsignaturs alsidighed er den ideel til næsten alle genrer.

3. Lyse

En lys lydsignatur betyder, at de høje (diskanten) er forhøjede. Denne lydsignatur er populær blandt audiofile for sin skarpere lyd, da den hjælper med at afsløre en masse detaljer. Den er velegnet til dem, der lytter opmærksomt og kan lide at se små finesser i deres numre.

Men på grund af sin opmærksomhed på detaljer kan denne signatur også afsløre sangens fejl og ufuldkommenheder, hvilket giver en noget irriterende lytteoplevelse.

Husk også, at det menneskelige øre er følsomt over for højfrekvent lyd. At lytte til en lys lydsignatur i lange perioder kan føre til træthed hos lytterne. Hvis du ejer et par hovedtelefoner med denne signatur, er det tilrådeligt at holde hyppige pauser mellem dine lyttesessioner.

4. V-formet eller farvet

I den V-formede lydsignatur er de lave og høje forhøjede, mens mellemtonerne er reduceret. Denne signatur er den mest farverige af alle og er derfor den sjoveste lytteoplevelse. De fleste producenter vælger denne signatur i deres hovedtelefoner, fordi det er det sikreste bud.

Et godt eksempel på denne signatur ville være Beats by Dre-hovedtelefoner. De er designet til at være V-formet langt mere end noget andet større lydmærke. Lydpurister anbefaler dog normalt en skarp V-formet signatur, fordi de fleste musikinstrumenter producerer lydfrekvenser tæt på mids.

Jo skarpere V-formen er, jo sjovere lyder dine numre – på bekostning af at miste detaljer og definition. For de fleste mennesker gør en V-formet signatur (eller en tæt lighed med den, såsom den U-formede signatur) jobbet ganske godt – især for rock- og popfans.

5. Mørk eller Bassy

Den mørke lydsignatur er, som du gættede, det stik modsatte af den lyse lydsignatur. Det forstærker det lave (bas og sub-bas) og reducerer det høje (diskant) for at give dig det ekstra punch i din musik. Det bruges normalt i hovedtelefoner beregnet til fitness-entusiaster og fitness-gængere, men mange afslappede lyttere synes også at elske det for dets varmere, højere lyd.

En naturlig konsekvens af denne lydsignatur er, at den nogle gange kan gå på kompromis med klarhed og detaljer, hvis bassen er for overvældende. Billige hovedtelefoner, der markedsføres med “ekstra bas”, har ofte en tendens til at have en virkelig mudret bas, dvs. de lavere frekvenser mangler klarhed og fylde.

God bas er punchy og har et præcist “forfald”, hvilket betyder, at den kommer og går præcis, når den skal, dvs. efter kunstnerens intention. Længerevarende henfald betyder, at bassen bliver ved med at ringe i dit øre længere, end den er formodet. En mudret bas lyder som en pude smidt oven på en højttaler. Ligesom lyse signaturer er mørke signaturer uegnede for de fleste lyttere.

6. Varm eller Glat

Den varme eller glatte lydsignatur er den fortyndede version af den mørke signatur. Dette vil sige, at den understreger lav- og mellemtoner, men kun lidt – og sikrer, at højere frekvenser ikke overmandes, hvilket resulterer i, hvad audiofiler normalt kalder en afslappet lytteoplevelse. Du kan med andre ord lytte til dine numre i lange perioder uden at blive træt.

Den er ideel til genrer som jazz, rock, soul og R&B. Det giver en fyldigere basrespons, en der er ren, men alligevel punchy. Det er bedst for afslappede lyttere, der lytter til musik, at slappe af, studere eller bare have det kørende i baggrunden.

7. Analytisk eller klinisk

Den analytiske eller kliniske lydsignatur er det modsatte af den varme signatur. I lighed med lyse signaturer har den forhøjede højder og mellemtoner, men er mindre ekstrem. Lav- og mellemtonerne er ret lige store, men de lidt forhøjede højder giver mere klarhed og tekstur.

Da den ikke er så skarp som den lyse lydsignatur, forårsager den ikke træthed efter lange lyttesessioner. Den er dog bestemt ikke så afslappet som den varme signatur. Det er bedst for en, der kan lide instrumental musik og kvindelig vokal.

Tilpas din lytteoplevelse

At lytte er en meget personlig oplevelse, og der er ingen at sige, hvilken lydsignatur der er den bedste for dig, før du selv har prøvet det. Mens V-form signaturen bestemt er den mest populære, kan andre lydsignaturer være bedst for dig i henhold til din musiksmag og lyttepræferencer.

Til træning anbefales en mørkere signatur, da den leverer dunkende, energigivende bas. Hvis du elsker vokal eller lytter til en masse podcasts, så vælg den analytiske signatur. Hvis du lytter til en række forskellige genrer, er en mere afbalanceret signatur det rigtige for dig. Eksperimenter med så mange som muligt for at opdage din unikke stil og personliggøre din lytteoplevelse.