Bluetooth 5.1: Hvad er nyt, og hvorfor det betyder noget

Bluetooth 5.1 bringer nye “retningsfindende” funktioner, der lader Bluetooth-enheder lokalisere fysisk placering til centimeter, hvilket hjælper med indendørs positionering. Denne seneste version indeholder funktioner, der også vil give mere pålidelige Bluetooth-forbindelser.

Bluetooth-enheder kan nu lokalisere din placering

Nuværende Bluetooth-nærhedssystemer kan gætte, hvor langt væk en enhed – som dit smarthome eller smartwatch – er ved at bruge signalstyrken. De ved måske, at du er et par meter væk, men de kender ikke retningen.

Det er forbedret med en ny retningsfindende funktion i Bluetooth 5.1, som netop blev annonceret af Bluetooth Special Interest Group (SIG,) industrigruppen, der fører tilsyn med Bluetooth. Et positioneringssystem kan nu bestemme retningen et Bluetooth-signal kommer fra. Ved at kombinere afstand og retning kan Bluetooth-enheder nu finde ud af den præcise placering af en enhed ned til centimeter.

  De bedste COVID-19-sporingsapps og websteder

Bluetooth 5.1 tilbyder to forskellige metoder til at bestemme retningen, kaldet “Angle of Arrival” (AoA) og “Angle of Departure” (AoD). En af de to enheder skal have en række af flere antenner, og de data, der modtages fra disse antenner, kan bruges til at identificere den retning, Bluetooth-signalet kommer fra.

Hvis du bærer en smartphone rundt, og den telefon har Bluetooth 5.1, kan et positioneringssystem have en god idé om din nøjagtige placering. Dette kan bruges til at forbedre navigationen indendørs, finde dine mistede nøgler eller aktivere smarthome-hardware for bedre at lokalisere din placering.

Hurtigere tilslutningsinitiering med mindre strømforbrug

Som du kunne forvente af versionsnummeret, er Bluetooth 5.1 ikke et stort spring med mange ændringer, som Bluetooth 5.0 var. Dens andre ændringer er forholdsvis små, men er stadig nyttige.

Bluetooth Low Energy-enheder bruger noget, der kaldes “Generic Attribute Profile” eller GATT. Når en klientenhed opretter forbindelse, udfører den “service discovery” for at se, hvad serverenheden understøtter. Dette tager tid og energi. Bluetooth 5.1 udfører mere aggressiv caching, og klienter kan springe over serviceopdagelsesstadiet, når intet har ændret sig. Disse “GATT-cacheforbedringer” betyder, at forbindelsen sker hurtigere, og der bruges mindre energi.

  Hvorfor folk ser anderledes ud på billeder taget med forskellige objektiver

Forbedringer af forbindelsesannoncering

Bluetooth 5.1 indeholder adskillige forbedringer til annoncering. Ordet “annoncering” refererer her til, hvordan en Bluetooth-enhed udsender, at den er tilgængelig for tilslutning, og reklamerer for tilgængeligheden til andre Bluetooth-enheder i nærheden. Dette burde få forbindelser til at fungere bedre.

En ny funktion er “randomiseret indeksering af reklamekanaler.” Bluetooth 5.0 krævede enheder til at cykle gennem kanal 37, 38 og 39 i streng rækkefølge. Nu kan enheder vælge kanaler tilfældigt. Dette reducerer chancerne for, at to Bluetooth-enheder forstyrrer hinanden og “taler om” hinanden på de samme kanaler, når de reklamerer for, at de er parate til at oprette forbindelse, og det vil være nyttigt på steder med mange Bluetooth-enheder.

Bluetooth 5.0 tilføjede enheders mulighed for at synkronisere deres scanning for forbindelse med “annoncering”-planen for en anden enhed. For eksempel, hvis du tilslutter din smartphone til et tv over Bluetooth, kan tv’et fortælle din telefon præcis, hvornår den vil annoncere med et datafelt ved navn SyncInfo. Din telefon behøver ikke konstant at scanne efter tv’et, men ved præcis, hvornår tv’et vil annoncere sig selv. Dette sparer strøm og kan potentielt hjælpe, hvis enhederne skal udveksle data på et præcist tidspunkt.

  Sådan installeres og opdateres Flash på din Mac

Men denne “periodiske reklamesynkronisering”-udveksling bruger en del strøm, og lavenergienheder vil måske ikke spilde deres energi på den. Med “periodisk reklamesynkroniseringsoverførsel” kan tilsluttede enheder overføre disse data til hinanden – for eksempel kan din smartphone overføre oplysninger om tv’ets reklameplan direkte til dit smartwatch i stedet for at tvinge dit smartwatch til at kommunikere disse oplysninger med tv’et. Det kan spare energi på enheder med lavt strømforbrug, hvilket får batterierne til at holde længe.

Flere tekniske detaljer om, hvordan præcis disse funktioner fungerer, er tilgængelige i den officielle Oversigt over Bluetooth-kernespecifikationer dokument. Dokumentet viser også nogle mindre ændringer, vi ikke nævnte her.