8 tegn på, at dit bundkort er dødt

Et døende bundkort er et af de mest frustrerende hardwareproblemer, du kan håndtere. Da bundkortet fungerer som hjertet af computeren, vil eventuelle problemer, det støder på, få de andre komponenter i din pc til at fejle.

Selvom dette kan gøre et døende bundkort svært at identificere, kan nogle få tegn hjælpe dig med at bekræfte dine mistanker.

Identifikation af, om dit bundkort er defekt eller forkert konfigureret

Før du antager, at dit bundkort er dødt, er det vigtigt at bekræfte, at det ikke bare er forkert konfigureret. Hvis du bemærker røde lys på dit bundkort, er din enheds problemer sandsynligvis resultatet af en fejlkonfiguration. Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du kontrollere, at PSU, CPU, RAM-moduler og GPU alle er korrekt konfigurerede og kompatible. Du kan kontrollere kompatibiliteten med din pc-del, og der er andre måder at kontrollere din pc for defekte komponenter.

Hvis dit bundkort og dets komponenter ikke er forkert konfigureret, er der en god chance for, at selve bundkortet er problemet. For at bekræfte dine mistanker bør du afgøre, om symptomerne nedenfor gælder for din enhed.

1. Opstart af din computer får dit bundkort til at bippe

Hvis der er noget galt med dit bundkort, vil din computer forsøge at kommunikere det gennem en række bip – også kendt som POST-bip. Desværre er der ingen universel standard for bip-koder. Du bliver nødt til at bestemme din BIOS-producent ved at tjekke dit bundkorts mærke, og søg derefter efter “[manufacturer] bip-koder.”

De fleste producenter inkluderer en bip-kode, der angiver et døende bundkort eller andre bundkort-relaterede problemer. Hvis du dechifrerer bip-koderne og finder ud af, at dette er tilfældet for din computer, så gør dig klar til at udskifte dit bundkort. Hvis din computer ikke viser noget eller lyder nogen bip, er det også et tydeligt tegn på, at dit bundkort kan være dødt (eller måske bare ikke er tilsluttet?!). Men hvis bip-koden indikerer et problem med en anden komponent, er der en god chance for, at dit bundkort er OK.

2. POST returnerer fejl eller kører ikke

Billedkredit: Robert S/Flickr/CC BY-SA 2.0

POST (Power On Self Test) er en proces, der udføres af BIOS, før din computer starter. Hvis dit bundkort er defekt eller dødt, vil din pc ikke være i stand til at POST – selvom det er værd at bemærke, at forkert installation eller fejl i andre hardwarekomponenter også kan forårsage dette symptom. Hvis POST ikke kører, er der en god chance for, at problemet er dit bundkort eller PSU.

3. Blinkende lys vises på dit bundkort

Dit bundkorts lys giver et par ekstra hints om, hvad der er galt med din enhed. De fleste moderne bundkort har fire mærkede røde LED’er. BOOT indikerer HDD/SSD-problemer, VGA indikerer GPU-problemer, DRAM indikerer RAM-problemer, og CPU indikerer CPU-problemer. Hvis adressering af den angivne komponent ikke løser dit problem, er det sandsynligvis dit bundkort, der ikke fungerer korrekt.

4. Dit bundkort viser tegn på fysisk skade

Sidst, men ikke mindst, fungerer enhver fysisk skade på dit bundkort som en klar indikator på, at dit bundkort kan være dødt. Se efter afbrudte kredsløb, bøjninger eller buler, brud, revner, klumpede kondensatorer eller elektrolytafladning. Vandskader og kortslutninger er sværere at bemærke, men misfarvning eller brændemærker kan indikere, at de er til stede.

Sørg for at kontrollere, at afstandsstykkerne også holder bundkortet korrekt. Hvis de ikke er korrekt justeret med deres slots, kan de få dit bundkort til at kortslutte. Prøv at afinstallere og geninstallere dit bundkort. Hvis du bemærker, at bundkortet er synligt støvet, kan du også prøve at rense det med en dåse trykluft.

5. Installation af et nyt CMOS-batteri kan ikke genoplive bundkortet

Før du antager, at dit bundkort er dødt, prøv at udskifte CMOS-batteriet. Nogle formodede bundkort “fejl” kan tilskrives et dødt CMOS-batteri. Søg efter dit bundkort på internettet, og find det passende CMOS-batteri, du skal købe – højst sandsynligt et CR2032-batteri. Installer det nye CMOS-batteri, og prøv at starte din computer igen.

6. Udskiftning af RAM og fjernelse af videokortet hjælper ikke

Det er ikke ualmindeligt, at en enhed ikke starter på grund af problemer med RAM-modulerne eller GPU’en. Du kan afgøre, om dette er tilfældet for din computer, ved at fjerne GPU’en og alt på nær én RAM-stik. Hvis det ikke starter, så prøv at udskifte RAM’en med en anden stick. Manglende opstart på trods af, at RAM og GPU er fjernet, indikerer, at ingen af ​​komponenterne er kilden til problemet.

7. Dine komponenter fungerer, når de bruges med et andet bundkort

Hvis installation af et andet bundkort får dit system til at fungere igen, er der en meget god chance for, at dit bundkort er den defekte komponent. Denne test er nyttig, fordi den giver dig mulighed for i en simpel proces at fastslå, at a) bundkortet er dødt, eller b) en ikke-bundkortkomponent, såsom PSU’en eller CPU’en, ikke fungerer korrekt.

Du bør også prøve at udskifte PSU’en, hvis du tilfældigvis har en ekstra ved hånden!

8. Dit bundkort vil ikke tænde, selv når det er Breadboarded

Breadboarding er et udtryk, der refererer til at fjerne din pc til dens grundlæggende hardwarekomponenter – bundkortet, et RAM-modul, CPU’en og køleren og PSU’en. Hvis dit bundkort har en højttaler, bør du også sikre dig, at den følger med. Du skal tilslutte alle disse komponenter på en antistatisk måtte og forsøge at tænde din pc.

Hvis breadboarded-konfigurationen ikke starter, kan du antage, at en af ​​komponenterne ikke fungerer korrekt. Du vil høre bip fra bundkortets højttaler eller observere, at fejlindikatorer lyser bundkortet. Hvis der ikke ser ud til at være nogen problemer, skal du slukke for det og gradvist tilføje én komponent ad gangen, indtil systemet svigter. Når det sker, har du identificeret din defekte komponent.

Udskift dit bundkort og genopliv dit system

Bundkortsfejl er ekstremt vanskelig at diagnosticere. Selvom du måske skal håndtere et par intensive fejlfindings- og reparationsprocesser, er det muligt at gendanne næsten enhver enhed til korrekt funktion ved at tage de rigtige trin. Hvis du finder ud af, at dit bundkort er problemet, bør du undersøge, om det stadig er dækket af garantien – mange producenter tilbyder generøse politikker.