5 måder at kryptere din internettrafik på

Kryptering er processen med at kode data, så de er ulæselige for nogen uden den tilsvarende dekrypteringsnøgle. Sagt anderledes er det en fantastisk måde at forhindre uautoriseret adgang og øge sikkerheden.

Men er det muligt at sikre din internetforbindelse med kryptering? Svaret er ja, selvom dette kræver en mangesidet tilgang. Her er fem måder at kryptere din internettrafik på.

1. Brug en privat browser

Din browser er din primære gateway til World Wide Web. Hvis din browser ikke beskytter dig mod sporing, så vil uanset hvad du ellers gør for at forbedre din sikkerhed, ikke gøre den store forskel.

Tor-browseren er uden tvivl den eneste virkelig private browser, der er tilgængelig i dag. I modsætning til anden lignende software omdirigerer Tor din trafik gennem mindst tre relæer og krypterer den ved hvert trin. Ofte brugt til at få adgang til det mørke web, er det et uundværligt privatlivsværktøj, der bruges af whistleblowere, politiske aktivister og journalister over hele verden. Hvis du vil kryptere din trafik og beskytte dig selv, kan du virkelig ikke gøre det bedre end Tor.

Der er dog et stort problem med denne browser: den er for langsom til daglig brug. En løsning er kun at bruge det til visse følsomme opgaver, når det er bydende nødvendigt at beskytte dit privatliv. Under andre omstændigheder kan du bruge en browser som Brave eller Firefox. For at være klar, krypterer hverken Brave eller Firefox din trafik som Tor-browseren gør, men de tilbyder langt mere privatliv og sporingsbeskyttelse end browsere som Chrome eller Microsoft Edge.

  10 bedste trådløse højttalere til at lytte til musik på farten

2. Få en VPN

Debatten er stadig ude om, hvorvidt man skal bruge et virtuelt privat netværk (VPN) med Tor-browseren, og hvordan. Du bør dog bestemt bruge en VPN med enhver anden browser. Generelt er det en god idé at få en VPN, hvis du vil bevare dit privatliv og gøre det sværere for andre at spore dine onlineaktiviteter.

Problemet er, at der er masser af VPN-udbydere i dag, men kun en håndfuld tilbyder software, der rent faktisk gør, hvad den skal. Når du vælger en VPN, skal du sørge for, at den har stærk kryptering og en streng no-logs-politik, beskytter mod DNS-lækager, en kill-switch-funktionalitet og fungerer godt. Der er flere forskellige måder at teste en VPN’s kryptering på, så sørg for at teste den grundigt, når du har valgt en VPN.

Med en VPN kan du kryptere din trafik nemt og til en lav pris, eller endda gratis. Men husk på, at du skal gøre dette på alle enheder og ikke kun på din computer. Hvis du er ny med konceptet, skal du vide, at der er nogle ting, du skal være opmærksom på, når du vælger en VPN-tjeneste.

3. Brug krypterede meddelelsesapps

En sikker browser og en god VPN-tjeneste vil gå langt i at beskytte dig, men du skal dække alle baserne. Du kunne have den mest pålidelige VPN i verden, men hvis du bruger en beskedapp, der ikke er krypteret, er du stadig i fare. Desuden er der virkelig ingen ulemper ved at bruge sikre beskedapps.

  Hvordan fungerer 3D-print?

Og hvad du har brug for, er en beskedapp, der har ende-til-ende-kryptering. Med andre ord software, der sikrer, at kun du og modtageren kan læse de beskeder, du udveksler. Der er flere populære krypterede beskedapps på markedet, men Signal er nok det bedste valg på grund af dets omdømme og stærke fokus på brugernes privatliv.

Telegram er en anden god mulighed, især hvis du leder efter en app med sociale funktioner. Og hvis de personer, du kommunikerer med via tekst, ikke bruger disse apps, er der altid WhatsApp. Det kan ejes af Meta, men det har ende-til-ende-kryptering og er bestemt mere sikkert end mange andre almindelige beskedapps.

4. Skift til en krypteret e-mail-udbyder

Hvad ved Google, Microsoft og Yahoo om dig? Sikkert meget, og hvis du bruger deres e-mail-tjenester, har de indsamlet en svimlende mængde data fra dig. Når du bruger en e-mail-udbyder, der ejes af et af disse firmaer, genererer du ikke bare profit til Big Tech, men udsætter også dig selv for fare. Derfor bør du kraftigt overveje at skifte til en krypteret e-mail-tjeneste.

Krypterede e-mail-tjenester er overlegne i forhold til Gmail og lignende produkter på næsten alle måder. De bruger stærk kryptering, har avancerede sikkerhedsforanstaltninger på plads for at forhindre uautoriseret adgang og er ikke baseret på indsamling af data fra brugere. Det eneste problem er, at du måske skal betale for at bruge mere avancerede funktioner (f.eks. mere lagerplads, flere e-mail-adresser).

  10 Single Board-computere til dine næste automatiseringsprojekter

Når det er sagt, kan det være en smule vanskeligt at vælge en krypteret e-mail-udbyder, hvis du aldrig har brugt en. Vær opmærksom på nogle nøglefunktioner, såsom hvilken krypteringsalgoritme de bruger, og om de gemmer brugerlogfiler. ProtonMail, TutaNota og Mailfence, for at nævne nogle få, har et fremragende ry.

5. Invester i krypteret skylager

Hvis du vil kryptere din internettrafik, kan du ikke ignorere fillagring. Især i denne tid, hvor mange af os er afhængige af skyen for at gemme vigtige og personlige data.

For at beskytte dit privatliv skal du kigge efter cloud storage-udbydere, der anvender end-to-end-kryptering og opretholde robuste sikkerhedspraksis for at holde deres kunder glade. Der er masser af muligheder, så at vælge cloud storage, der passer til dine behov, kan virke en smule overvældende. Icedrive, pCloud, Tresorit og Proton Drive er for eksempel sikre og pålidelige.

Det skal bemærkes, at det er meget usandsynligt, at du finder en gratis krypteret cloud storage-udbyder. Dette er forståeligt, fordi den sikkerhed og infrastruktur, der kræves for at levere denne service, er forbundet med betydelige omkostninger. Det er dog bedre at betale med dine penge end med dine data – du vil helt sikkert have, at dine data skal være sikret og krypteret.

Beskyt dine data med kryptering

Kryptering er et potent værktøj, men du kan kun høste det fulde udbytte, hvis du reducerer sårbarhederne i din cyberinfrastruktur til et minimum. Brug en sikker browser, få en VPN, udskift din almindelige beskedapp, skift e-mail-udbydere, og invester i god cloud-lagring til dine filer.

Hvis du gør ovenstående, vil næsten al din internettrafik til enhver tid være krypteret. For ekstra sikkerhed kan du overveje at anvende kryptering lokalt og kryptere hele din harddisk.